В периода от 1 до 31 декември, както и от

...
В периода от 1 до 31 декември, както и от
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем, ако искаме да си сменим личния лекар?

В интервала от 1 до 31 декември, както и от 1 до 30 юни, може да промените персоналния си доктор.

Формуляра за избор на общопрактикуващ доктор може да изтеглите от уеб страницата на НЗОК nhif.bg – графа " За жители “ – " Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ доктор “. На гърба му има инструкции за попълването му.

Може да се обръщате и към РЗОК (координатите им са изписани в меню " Контакти “ на уеб страницата на НЗОК – www.nhif.bg), където оказват цялостно подпомагане на обърнали се към тях здравноосигурени лица при избор на нов доктор и дават информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили контракт с НЗОК в съответния здравен регион.

Понякога промяната на персонален доктор е неизбежна. Причините могат да бъдат доста – пренасяне в различен град, промяна на адреса и желанието Вашия персонален доктор да се намира по-близо до дома Ви и други.

Според законодателството на Република България, с цел да промените персоналния доктор, би трябвало да сте здравноосигурен.

Смяната на персоналния доктор се реализира 2 пъти в годината в интервала – от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Извън тези периоди промяната на персоналния доктор е допустима само при съществуването на избрани хипотези, като промяна на сегашния адрес на лицето или преустановяване на контракта на персоналния доктор с РЗОК и други Доколкото изложените от вас условия не попадат в никоя от изброените благоприятни условия, промяната на персоналния доктор би могла да се реализира в посочените нормативно открити периоди - от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

За промяната на персоналния доктор е належащо да отидете при лекаря, който сте избрали, със здравната си брошура. Съответно той попълня данните си в нея и Ви включва в листата си с пациенти. Той е задължен да оказва здравна помощ от датата, на която е сбъднат изборът.

НЕ е належащо за промяната на персонален доктор да отидете при остарелия и да го уведомите за това. Смяната на персонален доктор се прави по длъжностен път в районната здравноосигурителна каса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР