В периода на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни,

...
В периода на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни,
Коментари Харесай

Омбудсманът: По време на ковид децата станаха по-затворени

В интервала на пандемията от COVID-19 децата станаха по-затворени, по-самотни, по-напрегнати, по-тревожни, изгубиха обществени умения, изгубиха учебни умения и експанзията набъбна. Това уточни по време на онлайн полемика за психологичното здраве и детската експанзия в и отвън учебното заведение омбудсманът Диана Ковачева.

Омбудсманът регистрира, че децата са понесли непропорционална тежест в интервала на изолацията от пандемията. По думите й тези последствия към момента не са задоволително професионално и отговорно измерени и по тази причина не могат да се възнамеряват съответни и съответстващи ограничения.

Ковачева уточни, че в границите на акцията " Синьо лято ", проведена от институцията на омбудсмана, психолози гратис са съветвали деца и родители - какви са проблемите в тази изолираност. Тя уточни, че в разговора сред институциите се пропуща мнението на децата.

По думите й в границите на тази акция децата са споделили за засилващо се възприятие за изолираност, загуба на другари, накърненото възприятие за сигурност, неразбирането на това, което им се случва, отчуждението, загубата на обществени привички, късното ставане, безразличието, фамилните спорове, повече часове пред компютъра, апатията.

Ковачева уточни, че връзката сред децата и учебното заведение сякаш става все по-тънка и от ден на ден се губи.

По думите й главното обръщение на децата в границите на тази акция е, че те имат потребност от пространство, в което да приказват. Омбусманът концентрира вниманието върху ролята на учебното заведение, което да обезпечи пространство и среда, в което децата да споделят своите проблеми. Тя уточни, че тази полемика е предизвикана и от стотици тъжби от страна на родители има ли и каква е психическата поддръжка в учебно заведение.

Ковачева означи, че казусът за експанзията в учебно заведение в интервала на пандемия излиза с още по-страшна мощ. Тя засяга случаи на брутална и шокираща експанзия и уточни, че изолацията задълбочава психическите проблеми.

Само през месец януари станаха известни два доста шокиращи случая - единият е казусът в кв. " Лагера ", а другият е казусът от 24 януари с пердах сред девойки поради спор за момче.

Ковачева напомни, че съгласно отчет на Европейски Съюз за психологичното здраве в учебно заведение, страните членки постоянно нямат съответни политики за ментално здраве на децата. От хилядите тъжби по тематиката експанзията в учебно заведение, един от главните заключения е, че за жалост децата, които са унизени и бити от други деца, просто се реалокират в друго учебно заведение. Тя сложи и въпроса дали съществуващите механизми за попречване на експанзията в действителност работят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР