В периода 8-11 юни Регионалната библиотека П.К. Яворов“ в Бургас

...
В периода 8-11 юни Регионалната библиотека П.К. Яворов“ в Бургас
Коментари Харесай

Учени от БАН представиха в Бургас разработки на образователни онлайн игри и 3D визуализации на предмети от Акве калиде

В интервала 8-11 юни Регионалната библиотека " П.К. Яворов “ в Бургас е хазаин на народен конгрес " “Акве калиде “ в цифровия свят “, на който се показват реализирани резултати и демонстрации по Националната научна стратегия " Културно-историческо завещание, национална памет и публично развиване “.

Ръководителят на Регионален научен център на Българска академия на науките – Бургас и ръководител на Общински съвет 0 Бургас – проф. доктор Севдалина Турманова – приветства участниците и благодари за взаимната работа с Института по математика и информатика на Българска академия на науките, който първи откри свое изнесено звено в морския град преди година, с фокус върху дигитализацията на културни единици.

Доклади и демонстрации на разработки по програмата направиха проф. доктор Десислава Панева-Маринова, проф. доктор Радослав Павлов, доцент доктор Детелин Лучев и гл. ас. доктор Максим Гойнов от ИМИ Българска академия на науките. Екипът от учени сподели демо версии на просветителни игри с уеб основана технология и такива с очила за виртуална действителност за 3D показване на експонати от залите на Археологическата експозиция.

Събитието се провежда от Институт по математика и информатика, Българска академия на науките и Регионален научен център на Българска академия на науките – Бургас, със съдействието на Регионален исторически музей – Бургас и Регионална библиотека " П.К. Яворов " - Бургас. Специалисти от четирите научни организации работят дружно по проблемите на дигитализацията на културното завещание от 8 години. Резултатите от тях се изнасят обществено по време на годишната интернационална конференция DIPP под егидата на ЮНЕСКО. През 2022 година тя още веднъж ще се организира в Бургас, а материалите на учените се разгласяват в международните бази данни SCOPUS и Web of Science.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР