В периода 28.06. – 09.07.2021 г. контролните органи на Инспекцията

...
В периода 28.06. – 09.07.2021 г. контролните органи на Инспекцията
Коментари Харесай

Всеки четвърти работник на строеж не използва осигурените му лични предпазни средства

В интервала 28.06. – 09.07.2021 година контролните органи на Инспекцията по труда реализираха всеобщи инспекции в строителството в София. Извършени бяха 300 бр. инспекции на компании, ангажирани със строително-монтажните работи на 191 бр. обекти. По време на акцията екипите на двете столични дирекции „ Инспекция по труда “ бяха подсилени с командировани инспектори от други области, оповестиха от ведомството.

Според данните 380 служащи са открити да работят без да употребяват обезпечените им от работодателите персонални защитни средства за работа на височина – предпазни колани и каски. Това са над ¼ от всички заварени на тестваните обекти 1788 работещи. Констатирани са и 307 бр. нарушавания, свързани с необезопасени градивни детайли и уреди на строителните обекти – стълбищни плещи и плочи (112 бр.), градивни и софтуерни отвори (79 бр.), очертания на етажни плочи (78 бр.), скелета (38 бр.). Този тип нарушавания усилват риска от рухване от височина, който е най-честата причина за тежки трудови произшествия в строителството, водещи до съдбовен излаз. Инспекцията по труда припомня на работодателите, че законодателят е вменил на тях цялата отговорност освен за обезпечаването на здраве и сигурност при работа, само че и за обезпечаване на ефикасен надзор, който да подсигурява спазването на разпоредбите за сигурност от страна на служащите. При инспекциите в столицата за две седмици са открити над 50 случая на работещи без трудов контракт.
 Почти 154 000 нарушавания на трудовото законодателство са открити при 37 145 инспекции Почти 154 000 нарушавания на трудовото законодателство са открити при 37 145 инспекции
Общо 37 145 инспекции в 30 000 предприятия с 1 450 000 заети лица в тях са направили през 2020 година контролните органи на ИА ГИТ. Установе...

В рамките на акцията са формирани 98 бр. актове за определяне на административно нарушаване. Приложени са и 61 бр. актове за прекъсване на обекти, етажни равнища и работно съоръжение, които директно са застрашавали живота и здравето на работещите.

Предвид обстоятелството, че строителството е разпознато като един от най-рисковите браншове както във връзка с сигурността и здравето при работа, по този начин и за използване на другите форми на недеклариран труд, в това число и работата без трудов контракт, той обичайно е измежду акцентите в контролната активност на Инспекцията. За полугодието на 2021 година на строителни обекти са осъществени 3151 бр. инспекции от общо 20 634 бр., което е повече от 15% от всички инспекции. Установените нарушавания са 15 339 бр. От тях 10 334 бр. или 2/3 всички установени в бранша, са свързани с сигурността и здравето при работа. Нарушенията, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения в строителството са 4962 бр.

Случаите на работа без трудов контракт са 405 бр. от 1367 бр. общо или съвсем 30% от всички.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на служащите, че неналичието на трудов контракт, както и единодушието да бъдат обезпечавани на ненапълно работно време или върху по-нисък застрахователен приход от действително приемания, лимитира правата им на обществена протекция. Работещите без трудов контракт при трудов случай не могат да се възползват от наложителната в бранша застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари.

На разположение на работодателите в строителството са и създадени онлайн принадлежности за интерактивна оценка на риска, които могат да бъдат употребявани също за образования и инструктажи. Функционалностите на инструментите могат да им бъдат демонстрирани от назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ помощник-инспектори. Проектът се извършва по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
 Летен сезон - защо да внимават служащите Летен сезон - защо да внимават служащите
С идния старт на летния сезон стартира и набирането на личен състав за летните курортни обекти. ИА „ Главна ревизия по труда&ld...

На уеб страницата са оповестени още потребни материали за работодатели и работещи в бранша, като:

Въпросник за самокритика в бранш „ Строителство “:

Най-честите аргументи за произшествия на строителни обекти:

Добри интернационалните практики за битка с КОВИД-19 в разнообразни сектори:

ИА ГИТ: Работници не престават да губят живота си при предотвратими произшествия:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР