В периода 2020 – 2022 г. цените на акциите се

...
В периода 2020 – 2022 г. цените на акциите се
Коментари Харесай

Как да инвестираме като Бъфет по време на рецесия?

В интервала 2020 – 2022 година цените на акциите се изстреляха към луната.

Тази година бяха върнати назад на Земята.

Щатският показател S&P 500 губи към 18% от началото на годината, инфлацията е на 40-годишен връх, геополитическият безпорядък е в обилие, а рецесията се доближава от ден на ден.

Пазарната среда на лесните пари, с която доста вложители привикнаха през последните 13 години, към този момент е зад тила ни.

Доходността при рисковите форумни акции, SPAC-овете и NFT-тата пресъхна, което дава на по-зрелите компании с по-стабилни краткосрочни парични потоци (value stocks) преимущество на днешния пазар, който е движен от страха.

Индексът S&P 500 Growth, който следи акциите на фирмите с най-хубав тригодишен растеж на приходите и облагите на акция, пада с близо 15% през последната година. Индексът S&P 500 Value, който следи акциите на фирмите с най-хубава пазарна оценка, регистрира намаляване от едвам 4.8% за същия интервал.

"Уолстрийт прави пари по един или различен метод, улавяйки трохите, които изпадат от масата на капитализма, " съобщи Уорън Бъфет по време на годишното заседание на акционерите на Berkshire Hathaway през април. "На Уолстрийт не печелят пари, в случай че хората не създават неща и те не получават част от тях. Те вършат доста повече пари, когато хората играят хазарт, в сравнение с, когато влагат. "

Според Оракула от Омаха, разликата сред
хазарта и вложенията се крие в това човек да схваща фундаментите на една компания.

Техническият разбор е основан главно на цената на акцията и търгуваните размери. Трейдърите не се пробват да предсказват бъдещето на една компания. Те не наблюдават активността на компанията, а вместо това употребяват графики и дефинират модели, с цел да предвиждат в каква посока ще поеме цената на акцията.

Фундаменталният разбор е когато вложител прави оценка финансовото положение на компанията, представянето, конкуренцията и положението на стопанската система, с цел да дефинира цената й и по-късно да купи акции, когато те се търгуват на преференциална цена.

Казиното е отворено

Около 15% от всички сегашни вложители на пазара на акции в Съединени американски щати споделят, че са почнали да влагат през 2020 година, съгласно изследване на Schwab, а множеството, които са разкрили първите си капиталови сметки през същата година, са били на възраст под 45 години и са имали по-ниски приходи, спрямо по-опитните вложители.

Окуражени от получените парични тласъци по време на пандемията, към 20 милиона нови вложители наляха спомагателните си средства на щатския пазар на акции през последните две години, употребявайки Reddit и други онлайн общности, с цел да промотират разкази, които оскъпиха акции, като тези на компанията GameStop, 100 пъти за няколко месеца.

Тези поскъпвания бяха значително основани на механически знаци, съгласуван short squeeze (когато на продавачите на акции им се постанова да купуват акции), а не на това дали фирмите са жизнеспособни в дълготраен проект. Това безработно пазаруване оказа помощ за превръщането на Уолстрийт в "игрална зала, " съобщи Бъфет по време на акционерното заседание на компанията си през април.

Техническият разбор е потребен при краткосрочна търговия и за подобаващия миг за влизане и излизане от пазарите, до момента в който фундаменталният разбор е потребен за дълготрайни вложения, които са по-малко податливи на капризите на стопанската система, написа CNN Business.

В дълготраен проект акциите носят по-голяма рентабилност от инфлацията и се възвръщат по-добре при стопански спадове, само че това е маратон, а не спринт. Бъфет обича да споделя, че обичаният му интервал за владеене на акции е вечно.

Фундаменталният разбор не разкрива на инвеститоrрите доста за това какво ще се случи в директно бъдеще, само че когато е време за снишаване и прекосяване през сложни времена, фундаменталните вложения са по-добрият избор, настояват анализатори.

Имайте доверие в себе си

Инвеститорите не са доста положителни в прогнозирането на бъдещето, споделя Стивън Чек, който управлява компанията консултантски услуги във финансовата сфера Check Capital. Те имат податливост да реагират прекомерно импулсивно на непосредствените проблеми.

"Пазарите са ирационални в кратковременен проект, само че постоянно рационални в дълготраен, " споделя Чек. Балоните се надуват и се пукат, само че в случай че помислите по какъв начин даден бизнес ще се оправя в идващото десетилетие и по-късно се придържате към това "в последна сметка, ще бъдете възнаградени, " споделя той.

"Пазарът на акции е единственият магазин, в който - в случай че има ликвидация, всички гледат да избягат. Не желаете да сте от тези хора, " добавя Шон Круз, анализатор в TD Ameritrade. Акциите на фирмите със постоянен счетоводен и кешов баланс и увеличаващи се доходи евентуално се търгуват на по-ниски цени, в сравнение с би трябвало, споделя той.

"Така че, в случай че имате дълготраен фокус и някои съответни имена, в този момент е добър миг да допълните портфейла си с качествени акции. " Не би трябвало да сте гуру в подбирането на акции, добавя той. Компании, като Chase, Apple, Amazon и Microsoft, към момента се търгуват под достигнатите последно върхове.

Напишете си домашното

Добрата вест за по-мързеливите (или по-заетите) вложители измежду нас е, че доста специалисти към този момент са създали изследване вместо вас и против дребна такса може елементарно да получите достъп до него. Ако обаче следвате разпоредбите на Бъфет, е значимо да си вършите работата сами и в никакъв случай да не инвестирате в бизнес, който не разбирате.

Добро начало би било да се запознаете в детайли с активността на компания, в която смятате да инвестирате. Вижте кой управлява компанията, какво промотира тя и по какъв начин. Разбирате ли продукта и мислите ли, че има място в стопанската система на бъдещето? Задайте си въпроса бихте ли построили тази компания наново от нулата, в случай че имате опция, споделя Чек.

След това вижте финансовите резултати на компанията, които нормално се намират на нейния уеб страница. Преценете счетоводния й баланс. Изглежда ли добре докладът им за облагите и загубите, паричните потоци, оперативните разноски, приходите и разноските? Нараства ли чистата облага през пследните няколко години? Изглеждат ли отговорностите на компанията прекомерно огромни?

Трябва също по този начин да погледнете и стопанската система като цяло, с цел да видите къде се подрежда една компания измежду конкуренцията й. Трябва да инвестирате в бизнеси, които изпъкват и имат място за напредък, изключително в пренаселени браншове.

Последно, поддържайте осведомеността си. Вашата инвестиция в една компания не завършва със договорката. Икономиката се развива, а вашият капиталов портфейл би трябвало да прави същото.

Най-важното е да не се страхувате да спирате да инвестирате интензивно. "Според мен за множеството хора най-хубавото нещо е да имат индексен фонд, който следва S&P 500, " съобщи Бъфет по време на годишното заседание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2020 година "Хората заплащат доста пари за препоръки, от които, в действителност, нямат потребност. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР