В периода 15 - 23 юни 2019, в Сардиния, Италия

...
В периода 15 - 23 юни 2019, в Сардиния, Италия
Коментари Харесай

Обучение за здравословен начин на живот събра участници от два континента

В интервала 15 - 23 юни 2019, в Сардиния, Италия се организира Обучителен курс за образование в областта на здравословния метод на живот, включващ юношески оператори от партньорските страни и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), създаден взаимно от сътрудниците на план " HEalth Practices for Own Self-Improvement " (HEPOSI). Инициативата събра отганизации от Италия, Парагвай и Перу, които в границите на седем работни дни работиха върху основаването на Наръчник " Healthy Sensitive Youth ", очертаващ методите, употребявани в дейностите на плана и фокусиран върху здравословен метод на живот на младежите от участващите страни и обмисляне на локална акция за повишение на осведомеността по тематиката за здравословния метод на живот на национално ниво във всички страни сътрудници.

За множеството от младежките служащи от Перу и Парагвай извършеното образование бе първа среща с действителността в Европа и посредством тази и последващите действия Европейските сътрудници Асоциация за развиване на българския спорт (България) и Мине Ваганти (Италия) се надяват да допринесат за създаване на потенциал в участващите организации от Латинска Америка. Световната здравна организация (СЗО) е сложила здравето и физическата интензивност измежду основните детерминанти на световното здраве, като акцентира ролята на незадоволителното равнище на придвижване като един от главните фактори за увеличение на смъртния риск в международен мащаб (вж. Уебсайта на СЗО). Доказано е, че физическата интензивност понижава риска от незаразни болести като рак и диабет и затова се радва на решаващо значение освен за благосъстоянието на индивидите, само че и от позиция на публичното здраве.

Според данни на СЗО повече от 80% от популацията на света е в незадоволително физически интензивно. Комбинираният резултат от незадоволителната физическа интензивност и неправилното потребление на питателните привички е дипломиран от СЗО като предизвикателство за световното здраве.

Данните на Евростат (2014 г.) обрисуват тревожна картина по отношение на разпространяването на затлъстяването (критичен риск за здравето и доста обвързван с неправилните привички на физическата интензивност и храненето) измежду европейските младежи, като 22,8% от младежите на възраст 18-24 години сa с наднормено тегло (ЕС 28).

В отчета си от 2016 година " Анализът за сигурност на храните и храненето в Латинска Америка и Карибите " ФАО уточни връзката сред общото понижаване на недохранването и глада и увеличението на наднорменото тегло и затлъстяването измежду популацията на Латинска Америка. Наличните данни демонстрират, че към 5% от жителите на района са или със затлъстяване, или с наднормено тегло.

В същото време отчетът акцентира несъразмерното влияние върху затлъстяването/наднорменото тегло върху дамите спрямо мъжете. Затлъстяването при дамите е с 10% по-високо от затлъстяването при мъжете в 20 страни от Латинска Америка и Карибите.

" HEalth Practices for Own Self-Improvement " (HEPOSI) планува съдействие сред неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, ориентирани към посрещане на предизвикването за поощряване на здравословната физическа интензивност и практиките за консумация на храна измежду младежите посредством способи на неофициално обучение.

Проектните просветителни действия са:
• Обучителен курс за образование в областта на здравословния метод на живот, включващ юношески оператори от партньорските страни и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), създаден взаимно от сътрудниците на консорциума;
• Местна акция за повишение на осведомеността по тематиката за здравословния метод на живот на национално ниво във всички страни партньори;
• Младежки продан (YE) за здравословен метод на живот за младежите, включващ младежи на възраст сред 18 и 25 години от всяка партньорска страна.

Резултатите от плана ще бъдат:
• Наръчник " Healthy Sensitive Youth ", очертаващ методите, употребявани в дейностите за учене на плана (TC и YE), както и в детайли изложение на плана и неговите достижения.
• Уеб платформа на няколко езика. Уеб платформата ще съхранява наличието, създадено в плана, детайлностите за дейностите (включително Социалната кампания) и цифровите версии на резултатите. В допълнение, уеб платформата ще служи като информативен център за следващи дейности от страна на сътрудниците.

Проектът ще осъществя разнообразни действия в границите на 24 месеца с акцент на съдействие за нововъведения и продан на положителни практики за построяването на потенциал в областта на младежта в страните от АКТБ, Латинска Америка и Азия и е съфинансиран от стратегия " Еразъм+ " на Европейския съюз. Консорциумът се състои от две европейски организации - Асоциация за развиване на българския спорт - България (координатор на проекта) и Mine Vaganti NGO - Италия и две латиноамерикански организации - Asociacion Puente Sur - Парагвай и Brigada de voluntarios bolivarianos del Peru - Перу.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР