В периода 11-23 май в с. Борован, с. Малорад, община

...
В периода 11-23 май в с. Борован, с. Малорад, община
Коментари Харесай

Приключиха първите информационни срещи по подготвянето на МИГ Борован - Враца - Вършец

В интервала 11-23 май в с. Борован, с. Малорад, община Борован, гр. Вършец. с. Долно Озирово, община Вършец, с. Горно Пещене, община Враца и с. Челопек, община Враца се организираха първите осведомителни срещи по план „ Подготвителни действия за основаване на МИГ Борован – Враца – Вършец “. В тях се включиха 138 души, представители на бизнеса, учебни заведения и детски градини, неправителствени организации, читалища, локална власт, църковни настоятелства, аграрни производители.
След показване на метода Водено от общностите локално развиване (ВОМР), ролята на локалните инициативни групи (МИГ) и главните цели пред метода ВОМР за интервала 2023 – 2027 година, участниците в осведомителните срещи се срещнаха с примерни действия, които могат да се включат в Стратегия за Водено от общностите локално развиване на евентуалната Местна инициативна група Борован – Враца – Вършец за финансиране от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони, стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, стратегия „ Развитие на човешките запаси “, стратегия „ Образование “ и стратегия „ Околна среда “. Най-голям интерес се прояви към опциите, свързани с развиването на читалищата, културното завещание, туризма, аграрни действия, дребен и междинен бизнес, критериите за допустимост на претендентите за бенефициенти по Стратегията за ВОМР и времевата рамка за финансиране на интервенциите, включени в Стратегията. 
Болшинството участници (96%) правят оценка позитивно цялостната организация на срещите по плана и показват задоволство както от получената информация, по този начин и от опцията за полемики. В последващите срещи на образувани фокус-групи ще бъдат конкретизирани мощните и слабите страни на територията на локалната инициативна група, вероятните опасности и благоприятни условия за интегрирано развиване.
За да се проучва информация от необятен кръг локални заинтригувани страни, за идентифициране на проблемите и потребностите на   евентуалната МИГ, в период до 10 юни 2023 година се организира анкетно изследване, което е налично на този .
Проект „ Подготвителни действия за основаване на МИГ Борован – Враца – Вършец “ се  изпълнява според Административен контракт за БФП №  BG06RDNP001-19.610-0004-C02/15.03.2023 година, финансиран  от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014–2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Очакваните съществени резултати от неговото осъществяване са свързани с основаване на  местна инициативна група, която ще обгръща територията на община Борован, община Вършец и 22 обитаеми места на община Враца (без гр. Враца в неговите строителни граници) и правене на Стратегия за водено от общностите локално развиване за интервала 2023 - 2027 година, с следващо кандидатстване за обезпечаване на многофондово финансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР