В периода 08-09 юни 2023 в гр. Берово, Република Северна

...
В периода 08-09 юни 2023 в гр. Берово, Република Северна
Коментари Харесай

Продължават дейностите по подготовката за изграждането на ГКПП Струмяни – Берово

В интервала 08-09 юни 2023 в гр. Берово, Република Северна Македония се организира шестата среща на Съвместната експертна комисия, според Решение на Министерски съвет №114/07.03.2022 година за нов общ интернационален граничен контролно-пропускателен пункт, който ще свързва община Струмяни на територията на Република България и община Берово на територията на Република Северна Македония.

На срещата участваха регионалният шеф на област Благоевград – Стоян Христов и основният специалист от Областна администрация Благоевград – Красимира Крумова, които показаха концепцията за създаване на комплексната инфраструктура на Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни - Берово за територията на Република България. Бяха разисквани разполагането на главните здания и функционалностите им, използваните законови процедури по планиране, строителство, оценяване на въздействието върху околната среда, биоразнообразието и предпазените зони, както и сходството с одобрените природозащитни цели за запазване на предпазена зона „ Кресна – Илинденци “ от мрежата „ Натура 2000 “.

Докладван беше статусът на направата на плановата документи за построяването на пътя от Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни - Берово до построената пътна мрежа в Република България. Възложител на проектирането и построяването на довеждащия до новия граничен пункт път е Агенция " Пътна инфраструктура ". Към момента има създадени идейни разновидности на трасето и е стартирана процедура по Закона за запазване на околната среда.

Проектът „ Подготвителни действия за изграждане/рехабилитация на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни – Берово “ планува: Изработване на Подробен организационен проект – проект за застрояване на граничната инфраструктура; Изработване на Подробен организационен проект - парцеларни проекти за детайлите на линейната инженерна инфраструктура и Изготвяне на остойностен капиталов план за постройките и оборудванията на граничната зона във фаза " абстрактен план “.

Бюджетът е 111000 евро, а срокът за осъществяването на подготвителните действия е 07 юли 2023 година Финансирането се обезпечава от Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ-ИПП България - Северна Македония 2014-2020, Приоритетна ос 4 " Техническа помощ “.

Основната цел на подготвителните действия е да дадат основата за същинското планиране и създаване на новия граничен пункт и за подготовката на стратегическото планово предложение, което би трябвало да бъде направено до края на месец юли 2023 година


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР