В педиатричната болница Охматдит“ в Киев малко момче се учеше

...
В педиатричната болница Охматдит“ в Киев малко момче се учеше
Коментари Харесай

Здравната система на Украйна е символ на устойчивост

В педиатричната болница „ Охматдит “ в Киев малко момче се учеше да върви още веднъж, написа „ Politico “. В този център за върхови достижения по рехабилитация , обслужващ деца, ранени във войната в Украйна , му бяха сложени протези. А с поддръжката на предан физиотерапевт и майка си, той постепенно, само че методично прекоси коридора на болничното заведение, с уверено лице и очи, вперени в пода. Докато бях очевидец на тази сцена, по едно и също време трогателна и вдъхновяваща, още веднъж се учудих на устойчивостта на здравната система на Украйна, разрушена от войната и към момента стояща, продължава текста си доктор Ханс Хенри П. Клуге, районен шеф на Световната здравна организация за Европа.

И през днешния ден, когато наближаваме 2-годишнината на този спор , който наподобява безконечен, това, което продължава да ме учудва, е какъв брой надалеч е стигнала страната – макар всички шансове – в устрема си да реализира здраве за всички .

Още преди 24 февруари 2022 година Украйна стартира амбициозни промени в опазването на здравето – значително условие в процеса на присъединение към Европейски Съюз. Но когато войната удари, сериозната инфраструктура в цялата страна беше унищожена. Болници, коли за спешна помощ, генератори, охладителни вериги, аптеки… Беше мъчно, в случай че не и невероятно, да се дават здравни услуги на или покрай фронтовата линия .

А всеобщото вътрешно разселване единствено усложни рецесията. Въпреки това, откакто се отърси от първичното влияние, здравната система на Украйна стартира да се възвръща под управлението на нейното Министерство на здравеопазването.

Световната здравна организация (СЗО) и други сътрудници донесоха съществени доставки, в това число генератори, коли за спешна помощ, сглобяеми отделения за незабавна помощ, комплекти за контузии и медикаменти, всички обилно финансирани от редица обществени и частни донори. Правителството беше решено освен да възвърне здравната система , само че и да я построи по-добре. И промяната беше върната в верния път с възобновен ангажимент.

Украйна към този момент има забележителна национална стратегия за психологично здраве — поддържана от първата дама Олена Зеленска — която се уголемява бързо. Критично, защото в сегашния миг има близо 10 милиона души, за които се счита, че са изложени на риск или живеят с психологично заболяване и съвсем 4 милиона души страдат от умерени до тежки признаци в Украйна.

Услугите за физическа рехабилитация , включващи помощни технологии, също се укрепват. Цифровата здравна технология дава опция за по-голям достъп до диагностика и съвещания за живущите покрай фронтовите линии и на възвърнатите територии, в това число за възрастните хора и тези с хронични болести. Автопаркове от особено оборудвани рейсове към този момент кръстосват страната, натоварени с съществени ваксини за паротит, морбили и рубеола до Covid-19, достигайки до най-труднодостъпните.

И удивително, през 2023 година Украйна съумя да затвори огнище на полиовирус, което в началото беше намерено през октомври 2021 година — окуражителен крайъгълен камък в лицето на войната . Но също по този начин би трябвало да признаем, че здравната екосистема на Украйна остава изправена пред провокации на голям брой фронтове.

Към днешна дата СЗО удостовери над 1500 офанзиви против здравни заведения , инфраструктура или личен състав – приблизително по две дневно от началото на войната – с възобновени удари през последните седмици, които прибавят към броя.

Броят на вътрешно разселените лица сега се прави оценка на 3,5 милиона ; регистрирани са над 6 милиона бежанци, най-вече в прилежащи страни; и съвсем 8 милиона души се нуждаят от здравна помощ в следената от държавното управление територия.

Понастоящем две трети от търсещите грижи срещат бариери , които са свързани най-вече с разноски, време и превоз. В региони покрай фронтовите линии 22 % от семействата отсрочват търсенето на здравна помощ , като 7 % се борят да си набират съществени медикаменти. Достъпът до фамилен доктор също е доста понижен в тези райони, където финансовите ограничавания са по-остри и съвсем 25 % не могат да си разрешат медикаменти, до момента в който 51 % не могат да заплащат за медицински услуги . Нещо повече, незаразните болести – като сърдечно-съдови болести, диабет, рак – те не изчезват просто в зона на спор. Напротив, в Украйна незаразните болести предизвикват 84 % от всички смъртни случаи , постоянно влошени от фактори, произлизащи от войната.

Украйна също продължава да изпитва едно от най-високите равнища на ХИВ, туберкулоза и майчина смъртност в европейския район на СЗО. А рискът от инфекциозни болести и огнища на заболявания, излъчени посредством храна и вода, е непрекъснат. Това се отнася и за невижданата опасност от химическа, биологична, радиологична и нуклеарна повреда.

Всички страховити трудности са налице, несъмнено. Но когато става въпрос за бъдещето на опазването на здравето в Украйна, аз съм оптимист. Защото това, което видях от първа ръка, по време на доста визити в Украйна, е същинска отдаденост.

И по този начин, на ангажираното държавно управление на Украйна и министъра на опазването на здравето Виктор Ляшко, на неговата ангажирана работна мощ в региона на опазването на здравето и грижите – работеща 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, изтощена от двойния удар на C OVID -19 и войната , само че към момента мощна – на всички тях споделям, СЗО е и ще продължи да стои с вас, без значение от всичко .

На ангажираните съседи на Украйна, които посрещнаха бежанци – най-вече дами , деца и възрастни хора – на всички тях споделям, СЗО ви благодари , че демонстрирате нашата споделена човещина , че подчертавате, че здравето е човешко право .

На ангажираните донори на страната – от Европейски Съюз до организации по-далеч в Съединени американски щати , Близкия изток и Азия – на всички тях споделям, СЗО е признателна за вашата продължаваща взаимност. Но вашата великодушна поддръжка за здравето в Украйна би трябвало да остане непоколебима.

В този решителен миг, когато страната се е стремила толкоз мощно да реализира здраве за всички – и тази цел е изцяло постижима – свалянето на крайници от педала в този момент би подкопало и евентуално даже обърнало всички облаги, реализирани през последните две години. Дължим го на издръжливия народ на Украйна , като това малко момче, което срещнах в Киев – както и на забележителната здравна система , която ги обслужва – да подсигуряваме, че това няма да се случи и че те могат да разчитат на нас, в този момент и постоянно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР