В патова ситуация изпадат всички хора, преболедували COVID-19 преди повече

...
В патова ситуация изпадат всички хора, преболедували COVID-19 преди повече
Коментари Харесай

Имаме ли право на сертификат, ако сме преболедували COVID пр...

В патова обстановка изпадат всички хора, преболедували COVID-19 преди повече от 6 месеца. Безизходно е ситуацията с въвеждането на зеления документ като вход за всички действия на закрито.

Особено сериозен е и въпросът какво вършат тези доста антитела, на които изтича 6-месечният период на документа. Причината - валидността на документа не може да бъде удължена, а в това време имунолозите не предлагат тези хора да бързат с ваксина.

Единствената опция за тях остава да си вършат проби непрестанно. Към момента главните наранени ще са малко над 390 000 души.

Към 20 юни съгласно данните от Единния информативен портал толкоз е и броят на излекуваните у нас. При по-голямата част от 6-месечният период от дълго време е минал.

Най-критично е ситуацията за към 81 000, които са преболедували в интервала 20 април - 20 юни и за които приключването на документа наближава. Точният брой е мъчно да се дефинира, тъй като измежду тях има и такива, които след това са се ваксинирали. Според международни и някои наши специалисти преболедуване плюс ваксина дават най-надеждния имунитет.

Затова и рекомендацията на здравните управляващи в България е изкаралите Коронавирус също да се ваксинират, защото няма данни какъв брой дълъг е “естественият имунитет”.

Според някои имунолози обаче имунитетът на преболедувалите, изключително по-тежко, е доста по-траен, в това число и т-клетъчният (паметовите клетки). А при доста високи равнища на антителата - към и над горната граница съгласно типа тест, имунизирането е непрепоръчително, тъй като в допълнение би натоварило имунната система. Това може да отключи други проблеми.

Възможно решение в такива случаи е слагане на еднодозова ваксина, която съгласно имунолозите провокира по-краткотраен и нискоефективен имунен отговор, т.е. няма да се натовари толкоз доста имунната система.

Темата провокира диспути към този момент седмици - откогато се заприказва за зеления документ и у нас. Досега той бе въведен от 20 страни в Европейски Съюз.

“Към момента няма единно мнение за най-малък предпазен титър на антителата след преболедуване. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, имат обезвреждаща интензивност. Досега няма и условие за най-малък титър на антитела, с цел да се приложи ваксина. Съгласно настоящата рекомендация на Националния имунизационен щаб първата доза може да се приложи 3 месеца след преболедуване от COVID-19”, написа “”.

Припомняме, че документът за имунизираните ще е неопределен, а за прекаралите COVID-19 - едногодишен, както заяви преди два дни вирусологът проф. Радка Аргирова в БНР. По думите ѝ следва издаване на такава заповед. По-късно обаче министър Стойчо Кацаров опроверга това, като напомни, че срокът на документите е избран от Еврокомисията и не можем еднолично да вземем друго решение. Въпросът за удължаването на периода на документа за

преболедуване най-малко до 1 година - колкото е на имунизираните, се разисква на европейско равнище, само че решение още няма.

Според юрист Мария Шаркова, за всички, които по медицински аргументи не могат да се ваксинират, страната би трябвало да предложи механизъм, да вземем за пример тестванията да са изцяло безвъзмездни.

“Не може автоматизирано да зачеркнем всички, които са хронично заболели или страдат от някакви автоимунни заболявания”, разяснява тя пред Нова тв. В тази група могат да влязат и хората с доста висок титър на антителата.

Единствената смяна, която взеха решение да подхващат от Министерство на здравеопазването, е да признаят антигенните проби като съответстващи за приемане на документ за преболедуване. Нещо, което до момента не се приемаше, а откакто през декември 2020 година те бяха приравнени на PCR, доста хора се тестват по този метод. Те към този момент ще могат да си извадят документ и със задна дата, само че той ще се приема единствено в България, не и в останалите страни.

Другата оповестена промяна е, че паспорти няма да се желаят за децата до 18 година, а не както в началото се планираше - до 12 години.

Часове след оповестените нови ограничения Националната здравноинформационна система се срина, откакто в минута започнаха да се теглят по 1000 документа. Болниците, пред които за първи път от пролетта се извиха опашки от искащи да се имунизират, също са имали усложнения да влязат в системата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР