В пъти по-ниски са нивата на облъчване, спрямо предишното поколение

...
В пъти по-ниски са нивата на облъчване, спрямо предишното поколение
Коментари Харесай

В МЦ „Д-р Стайков“ Бургас извършват диагностика с последно поколение компютърен томограф

В пъти по-ниски са равнищата на облъчване, по отношение на предходното потомство апарати, а резолюцията на триизмерния облик е доста висока

За да са още по-прецизни в диагностиката, от началото на месец април в Медицински център доктор Стайков - Бургас е внедрен компютърен томограф (скенер) от последни потомство. Рентгенолозите доктор Ангелина Парапанова и доктор Сергей Недялков към този момент работят със Siemens Healthineers Somatom go.Now.

„ През годините компютърната томография се промени ужасно доста, като към този момент е съвсем рутинно проучване. Преди време пациентите се стресираха когато ги изпращаха на скенер, поради характера на проучването. Към днешна дата хората сами вземат решение, че би трябвало да го създадат, тъй като към този момент схванаха, че то им дава доста информация. В Медицински център „ Д-р Стайков “ се стремим към рационализиране във всички области и тъкмо заради тази причина избрахме да работим с висок клас компютърен томограф на международния водач в региона на здравното съоръжение – Siemens “, обясни доктор Ангелина Парапанова.

Рентгенолозите са безапелационни, че при този уред освен инженерното решение е положително, само че и компютърното софтуерно осъществяване е извънредно точно. „ Намалена е извънредно доста дозата рентгеново излъчване. В пъти по-ниски са равнищата на облъчване, по отношение на предходното потомство апарати, а резолюцията на триизмерния облик е доста висока. Това се реализира посредством новаторска дестилация, която стопира ненужният нискоенергиен набор и пропуща само този, който взе участие в генерирането на изображения. “, добавя доктор Парапанова.

Изследването се прави и с направление. От центъра обръщат внимание, че ваучър за компютърен томограф по здравна каса, може да бъде публикуван от доктор експерт. „ Личният доктор не издава посоки за това проучване. От него можете да си вземете направление за експерт, който да ви изпрати на компютърен томограф “, подчертават от центъра.

Тук доктор Парапанова разчита над 400 изображения, направени на част от гръбначен дирек при пациентка на 68 година От фрагментите стана ясно, че пациентката има дегенеративни промени – вакуум феномен на два равнища – Л4, Л5; има изменение по предните и задни елементи на прешлените, които притискат гръбначния мозък; вижда се припълзяване и протрузия на диск на две равнища. Специалистът откри и изместване на два от прешлените, по отношение на останалите от гръбначния дирек.

„ Пациентката евентуално изпитва мощни болки. Добрата вест е, че в МЦ „ Д-р Стайков “ разполагаме с отлична база и екип за осъществяване на физиотерапия и ще можем да помогнем, за облекчение на дискомфорта ѝ “, съобщи експертът.

Изследванията с компютърен томограф дават доста информация и се правят при инсулти, при контузии от всевъзможен генезис, при възпалителни процеси, при следене на положението на пациентите, при туморни находки и др . „ През миналите две години, поради коронавирус пандемията, ужасно доста хора направиха проучването, с цел да се види в елементи положението на белия им дроб. Често на рентгеновите фотоси не се откриваше сериозен проблем, само че пациентите се усещаха доста зле. Това постановяваше проучване с компютърен томограф. На скенера ясно виждах големите промени спрямо това, което ми показваше рентгенът. Просто прецизността тук е неведнъж увеличена “, описа доктор Парапанова.

Изследванията с компютърен томограф в МЦ „ Д-р Стайков “ се организират за малко време, резултатите също се обработват за няколко минути. Това води и до доста по-бърза диагностика и назначение на съответното лекуване.

„ Изследването може да се прави на разнообразни зони от тялото – при коремни органи, бял дроб, шийни прешлени, основен мозък, на всички крака и стави. Всичко, което се прави на рентген, може да се види и на компютърен томограф, само че с много друг резултат, що се отнася за изясненост, подробност и точност “, разяснява и другият рентгенолог в центъра доктор Сергей Недялков.

За компютърен томограф в МЦ „ Д-р Стайков “ би трябвало да се запишете авансово на тел. 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006и или на регистратурата. Центърът се намира на бул. „ Транспортна “ №33.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР