В Патентното ведомство продължават масовите уволнения, някои от които поставят

...
В Патентното ведомство продължават масовите уволнения, някои от които поставят
Коментари Харесай

Чистката на служебното правителство: Гавра със служители в Патентното ведомство

В Патентното ведомство не престават всеобщите уволнения, някои от които слагат под риск връзките на институцията с европейските й сътрудници. Това излиза наяве от позиция на чиновници от ведомството, изпратена до президента Румен Радев. Уволнени са съвсем всички шефове, основен секретар, специалисти, адвокати, а от техните пояснения излиза наяве, че в институцията се правят съществени нарушавания – уволнения, напън, насилствени отпуски, липса на ценз за заемани длъжности, 

корист с власт

  Ръководството на Европейската патентна организация пък към този момент отхвърли планувана за тази седмица публична аудиенция в България.

Чистката се прави няколко седмици откакто досегашният началник на Патентното ведомство Таня Найденова бе освободена по абсурден метод, а на нейно място бе върната Владя Борисова. Найденова бе махната без претекстове, до момента в който е в отпуск, а багажът й беше изхвърлен от кабинета й без нейно познание. 

Сред последните уволнени в институцията е шефът на Патентна експертиза. Тя е освободена с 6 работни заплати под заплаха от дисциплинарно наказване, след 20 години работа в институцията. 

" Трябва да се подхващат нужните ограничения за прекратяване на своеволията в Патентното ведомство, които без подозрение неизбежно ще доведат до необратимо 

заличаване на имиджа на институцията

 и на нейния административен потенциал да извършва функционалностите си ", счита отстранената шефка на " Патентна експертиза " Оля Димитрова. 

Директорът на Правна дирекция е намален в специалист и освободен без претекстове и съображение. Отстраненият шеф Цветислава Лакова твърди следното: 

„ Аз съм правист с 18-годишен юридически опит, включително и специалист по индустриална благосъстоятелност като през последните 6 години съм работила и като шеф на дирекция „ Експертиза и съпротива на марките и географските означения “, и като шеф на дирекция „ Административно-правни действия “. Считам, че в Патентното ведомство се организира процедура по всеобщо уволняване съгласно формалната формулировка на Кодекса на труда. Не са извършени обаче нито съгласувателни процедури с Инспекция по труда и Агенция по заетостта, нито са налице съвещания с представителите на синдикалните организации и с представителите на служащите и чиновниците според чл.130а от Кодекса на труда “. 

Сред отстранените е и шефът на Международна дирекция, който също е намален, като е „ посъветван “ да излезе в болничен, с цел да не „ пречи “. 

Главният секретар е освободен, финансовият инспектор също, още веднъж с 6 работни заплати. 

90% от управителния състав на Патентно ведомство е „ изпълняващ длъжността “, споделиха още чиновници там. Според тях това е нещо невиждано до момента в никоя държавна администрация. 

Част от освободените са твърдо решени да апелират пред съда уволненията си. 

Сред случаите е и този на чиновник с юридическа подготвеност, командирован в Службата на Европейския съюз по интелектуална благосъстоятелност, който е получил известие за преустановяване на командировката. В Патентното ведомство са обезпокоени, че сходни рокади се отразяват на градения с години имидж на институцията пред сътрудниците от Европейския съюз. Още повече, че поради рокадата в управлението върховен европейски представител е отсрочил плануваната си аудиенция в България. 

Скандал с не по-малки измерения от разразилия се в КЕВР в края на мандата на 46-то Народно събрание е самото предопределение на новия ръководител Владя Борисова. Случаят й е очевиден, тъй като тя 

не дава отговор на законовите условия,

 тъй като няма най-малко от 10 година опит в закрилата на индустриалната благосъстоятелност. Борисова е експерт, и то теоретик по интелектуална благосъстоятелност от УНСС.

Ситуацията слага под подозрение освен легитимността на Владя Борисова като ръководител на Патентно ведомство, само че също по този начин и нейната професионална подготовка, или по-скоро неналичието на такава.

Нека не забравяме, че тъкмо при нейното предишно ръководство в интервала от август 2021 година до юни 2022 г.  беше блокирано, заради управническата й непросветеност, и основаването на Европейския патентен съд. За известно време най-популярният патентен орган в Европейската общественост беше този на Република България, само че за жалост още веднъж в отрицателен проект, напомнят работещи в Патентното ведомство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР