В първото си интервю пред българска медия - вестник „Телеграф”,

...
В първото си интервю пред българска медия - вестник „Телеграф”,
Коментари Харесай

Синът на Алена Щерк: Майка ми е подавала жалба за тормоз срещу Виктор Спига

В първото си изявление пред българска медия - вестник „ Телеграф”, синът на убитата IT специалистка Алена Щерк удостоверява, че майка му е подала тъжба за тормоз против обвинявания в убийството й Виктор. Кристиян Щерк споделя за връзките на майка му със Спига, както и за това, че по нейната кола са открити петна кръв.

Установени са голям брой удари по главата на Алена Щерк. Убита е в колата си или в гаража й.

Основният обвинен е някогашният другар на Щерк – Виктор Спига.

По-рано през днешния ден стана ясно, че ревнивост е главната версия, по която работят криминалистите, проверяващи убийството на IT специалистката. Тя бе открита мъртва в неделя край Радомир. „ Основните версии за убийството са ревнивост и бизнес ползи, само че водещата версия е любовта “. Това съобщи на брифинг комисар Стойно Цветков – шеф на отдел „ следствия в Столична дирекция на вътрешните работи “.

Причина за гибелта на Алена Щерк е тежка черепно-мозъчна контузия, породена от нанесени голям брой удари по главата й, оповестиха от прокуратурата.

" Сигналът за изгубването на Алена Щерк е подаден от близки на убитата в петък. Първоначално следствието на случая е формирано за похищение. В събота се постановяваше доста експедитивно да се работи, с цел да могат да бъдат обезпечени доказателствата, бе образуван екип от прокурори. Иззети са данни от трафика за следене на мобилните телефони. Още в събота беше издадена Европейска заповед за арест до Италия за обвинения ", разкриха криминалисти.

" В хода на следствието е открито, че на 26 май вечерта тя е била при свои близки. Около среднощ се прибира вкъщи. Убита е или в гаража, или автомобила, в жилището й няма следи за това ", безапелационни са от полицията.

В нощта на убийството автомобилът на Алена се е движил сред Перник и Радомир и назад. " Това, което ни ориентира къде да търсим тялото е, че по посока пътуването до Радомир има закъснение в пътуването ", обясниха от полицията.

Относно претекста за убийството на Алена Щерк, от прокуратурата подчертаха, че двамата със Спига са имали връзка, която са прекратили неотдавна.

" Към момента доказателствата сочат, че по всяка възможност причинител на закононарушението е точно някогашният другар на Алена, защото е открито, че тялото й е превозено с персоналния й автомобил до местността, където е открито. В автомобила е открита кръв. Установено е, че след това автомобилът е ръководен от Виктор. Индикация за виновността му е, че впоследстиве е напуснал страната ", разкриха от прокуратурата.

" Имаме публична информация, че обвиненият е арестуван в Италия. По отношение на обвиняванията, първичната информация беше за похищение, по тази причина и такова обвиняване бе повдигнато. Вчера бе отрит натрупа на жертвата и по него бяха открити находки от удари, голям брой удари по главата и контузия, която е несъвместима с живота. Това наложи изменение на обвиняването и беше подигнато ново такова, за ликвидиране, осъществено по изключително нечовечен метод ", разкри зам. градския прокурор Иво Илиев.

Виктор Спига е задържан в северноиталианския град Асколи Пичено от локалната полиция в неделя вечерта. Той е арестуван, до момента в който се прибирал в хотела, където се бил настанил. Конфискуван е и автомобил, нает от компания за коли чартърен в София. До Италия той е стигнал през Гърция с ферибот, разкриха криминалисти.

Данните от границата сочат, че Спига е отпътувал още на 27 май, ден преди родните управляващи да го разгласят за търсене. Според проверяващите часове по-рано костариканецът, който има и италианско поданство, причакал някогашната си другарка пред дома ѝ. Там зародил спор. Уточнява се дали той е бил в колата, или в гаража на дамата, сигурно не е в жилището, сподели основният проверяващ на столичната полиция Стойно Цветков. И уточни, че Спига е взел автомобила на Алена, а след това го е върнал.

Цветков изясни, че сигналът за изчезналата жена е подаден вечерта на 27 май. От дома ѝ не е натискан паникбутон, присъединила се е алармата. Това обаче станало часове след хипотетичното време на убийството. Сигналът от системата за отбрана е стихотворец от охранителна компания. Едва откакто близки се обадили, че Щерк я няма, се присъединила полицията. Криминалистите се ориентирали по камери къде е изхвърлен трупът. Между две от тях - в региона сред Перник и Радомир, имало закъснение, преди да се засече колата на Алена. Тъй като тялото още не било намерено, в прокуратурата образували дело за похищение и образували екип от обвинители. Изготвили и Европейска заповед за арест на Спига. Тя била с работно обвиняване за похищение.

След като в неделя тялото бе намерено от другари на Алена, от държавното обвиняване изготвили нова заповед за задържане. Преди тя да дойде обаче, Спига бил задържан по остарялата.

Криминалистите елементарно го локализирали. За да напусне България, Спига си наел кола. Минал през границата с Гърция, а оттова с ферибот отишъл в Италия.

Джипиесът на автомобила издал тъкмо къде на Апенините се намира мъжът. Процедурата по екстрадицията му у нас ще се води по новата заповед за ликвидиране, уточни зам. градската прокурорка Десислава Петрова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР