В първия законопроект, под който са се подписали депутати от

...
В първия законопроект, под който са се подписали депутати от
Коментари Харесай

ПП, ГЕРБ и ДБ предлагат да се легализира преработката на индустриален коноп у нас

В първия законопроект, под който са се подписали депутати от Политическа партия, се планува да бъде легално развъждането на растения от рода на конопа, както и тяхната преправка в артикули без психоактивно деяние, които съдържат под 1 тегловен % тетрахидроканабинол. Различното в законопроектът на ГЕРБ и Демократична България е, че този % на тетрахидроканабинол 0,3%. Разрешенията да се правят тези активност ще се издават от министъра на земеделието.

 

В претекстовете към двата законопроекта се споделя, че индустриалния коноп би спомогнал за развиването на устойчиви аграрни практики, които развиват освен селското стопанство, само че и производството на съвременни и търсени артикули. " Към днешна дата България е една от дребното държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни артикули, в които то е съставка, е строго лимитирано до влакно, семена за фураж и храна и семена за посев ", отбелязва законодателят.

 
Индустриалният коноп не е наркотично растение, тъй като съдържа ниски равнища на тетрахидроканабинол. Той пораства и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се всмукват 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и покачва качеството и състава на почвата. Всички негови елементи могат да бъдат употребявани и продавани. Продуктите от промишлен коноп са природосъобразни, отбелязва " Сега ".

 

Маслото от семената на индустриалния коноп се употребява за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар промишлен коноп може да се създаде два пъти повече биоетанол, в сравнение с от един декар царевица, изясняват в претекстовете си депутатите. Освен това употребява с 66% по-малко вода, в сравнение с обичайна просвета.

Освен това от един декар коноп се създава хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът пораства за 4 седмици, а дърветата - за 20 години
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР