В първия учебен ден – празненства само за най-малките. И

...
В първия учебен ден – празненства само за най-малките. И
Коментари Харесай

Отново в клас: В първия учебен ден не достигат 436 учители

В първия образователен ден – празненства единствено за най-малките. И вяра, че всички ще останат в клас допустимо най- дълго. Днес първият учебен звънец удари за над 700 хиляди възпитаници в цялата страна. В София – към 135 хиляди възпитаници прекрачиха прага на учебните заведения, първокласниците в столицата са към 12 хиляди

Снимка: btvnovinite.bg

Тържествата за 15 септември бяха присъствени, навън, само че по друго време за обособените випуски.

Празникът в София

С букет в ръка и маска в раницата – близо 60 хиляди първокласници прекрачиха прага на учебното заведение. Сред тях е и Калина, която има подарък от кака си Марина - портмоне с две писалки.

След дълга подготовка, пристигна ред и на срещата в клас. Децата към този момент знаят – че математиката по-важна, в сравнение с игрите. И преподавателите, и родителите се притесняват от онлайн уроците, изключително в първи клас.

Снимка: btvnovinite.bg

Преподавателите са безапелационни, че при първите стъпки в просветителната система, първокласниците не могат да се оправят онлайн. До края на май над 2000 са учениците, поискали да се образоват в електронна среда от разстояние. От тях по здравословни аргументи – единствено 695.

„ Миналата година една част от молбите бяха свързани с: „ 'Искам да съм си у дома онлайн, с цел да не разболея баба или дядо “. Сега има други способи да се предпазят бабите и дядовците, имам поради имунизациите “, разяснява Асен Александров, шеф на 51 СУ „ Елисавета Багряна “.

15 септември - за някои беше първи, за други финален. Знаменосецът на 51 СУ тази година е 12. клас. Руслан Каписински си пожела да е благополучен българин.

Празненствата в страната

Бургас регистрира взрив на първокласници. Над 2000 възпитаници прекрачиха за първи път класните стаи в морския град. Три от паралелките са в учебно заведение „ Петко Рачев Славейков “.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-малките, освен тук, само че във всички учебни заведения на територията на общината, ще учат благодарение на сходни преносими големи компютри. А с цел да е безвредна средата в изискванията на пандемия, подът е антибактериален, осветлението е лед.

„ Дават сигурност за децата да бъдат по-здрави, да се преодолеят актуалните алергични проблеми, за зрението на децата е по-добро лед осветяване “, уточни Пепа Марчева, шеф на ОУ „ Любен Каравелов “.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар и зад ограждения на първия образователен ден, родителите приветстваха ограниченията. След две години онлайн – и третокласничката Пламена, и майка ѝ желаят тя да остане в клас.

„ Тя се усеща доста по-добре, когато е на учебно заведение, а не пред компютъра. Ако всички сме виновни, най-правилният метод е това да стане в самото учебно заведение, със самите учители “, уточни майка ѝ Валентина.

На този стадий в Бургаско няма данни за деца, които да са заболели от COVID-19. Част от учебните дворове са приспособени за осъществяване на изнесено образование навън.

Снимка: btvnovinite.bg

В региона с най-вече инфектирани – Търговище , първият образователен ден стартира със засилени ограничения. В едно от най-големите учебни заведения имунизирани или преболедували са 60% от преподавателите.
Празненство имаше единствено за децата от първи и пети клас. Близките им обаче останаха зад оградата.

В Благоевград 104 първокласници прекрачиха прага на 8 СУ. Напрежение в първия образователен ден в Сливен . Родители бойкотираха антиковид ограниченията и нахлуха в двора на най-голямото учебно заведение в квартал „ Надежда “, където учат 1400 деца. Четирима охранители и учителите се оказаха безсилни. Дойде полиция.

Президентът Румен Радев откри образователната година в Основно учебно заведение „ Христо Смирненски “ в град Пазарджик . Държавният глава изрече специфични благодарности на българските учители. А В Габровското учебно заведение „ Неофит Рилски “ първия звънец удари министър председателят Стефан Янев.

Министърът на образованието Николай Денков поздрави всички възпитаници и учители в обществените мрежи.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Посрещаме новата образователна година по-опитни, готови и виновни, повече знаещи и можещи. Затова и по-уверени в себе си. Вярвам, че можем да се оправим дружно! Пожелавам Ви освен сполучливо начало, само че и пълноценно присъствено образование през цялата образователна година! “

МОН алармира за липса на преподаватели . В първия образователен ден не доближават 436 учители. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област, а с задоволително учители са единствено седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР