В първия си работен ден депутатите ще се занимаят с

...
В първия си работен ден депутатите ще се занимаят с
Коментари Харесай

Хаджигенов иска изслушване на Рашков и Стоилов в НС заради Гешев

В първия си работен ден депутатите ще се занимаят с настояването за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това излиза наяве от известие във „ Facebook “ на Николай Хаджигенов от „ Изправи се! Мутри вън! “.

Той прецизира, че на 21 юли, откакто народните представители положат клетва – ще внесе искане за чуване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и сътрудника му с сектор правораздаване Янаки Стоилов.

В обявата са маркирани сътрудниците му Мария Капон и Арман Бабикян, само че не и Мая Манолова. Така не излиза наяве дали цялата парламентарна група ще се сплоти към предлагането.



Вчера Стоилов предложи на Висшия правосъден съвет обвинител №1 да бъде освободен предварително от поста му. Искането му е по отношение на отчет от над 100 страници на Рашков.

„ В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за дейности и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на правосъдната власт “, означи през вчерашния ден правосъдният длъжностен министър.

Висш съдебен съвет ще заседава на 22 юли или ден след първото съвещание на 46-ото Народно заседание. Тогава ще прегледа предлагането за освобождение на Иван Гешев. Главният прокурор ще бъде освободен единствено в случай че Висш съдебен съвет гласоподава настояването на министър Стоилов и събере 17 гласа. След това президентът издава декрет за неговото освобождение.

Днес Стоилов означи, че възможностите Висш съдебен съвет да освободят обвинител №1 са дребни.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева отговори на министъра, че сме очевидци на политически акт, който няма никакви юридически причини, а се преследват само политически цели.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР