В първия работен ден след Великден, Газпром спря газа за

...
В първия работен ден след Великден, Газпром спря газа за
Коментари Харесай

Рамадан Аталай, ДПС: Газът за 70 евро от Русия ще го получаваме за 100 и няколко от Гърция

В първия работен ден след Великден, " Газпром " спря газа за България. Правителството разгласи, че няма да се поддаде на изнудването на Русия и да заплаща в рубли освен това на медиатор, което по думите на премиера Кирил Петков, е едностранно нарушаване на контракта, за което може да потърсим правата си пред Арбитражен съд. Газът беше спрян и за Полша. За момента " Блумбърг " оповестява, че 10 страни от общо 22 в Европейски Съюз, които купуват съветски газ, към този момент го взимат в рубли. Темата в студиото на " Говори в този момент " разяснява депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.

Докато се борехме по време на ръководството на ГЕРБ Народното събрание да не бъде придатък към изпълнителната власт, сякаш в това държавно управление още по-усилено остава във формата на научаващ информация от Лена Бориславова и ред други. Затова не очаквайте, че в парламентарната комисия могат да бъдат разисквани такива решения, които в по-голямата си част, меко казано, обслужват персонални ползи на тези, които подписаха тази договорка за толкоз малко време, съобщи Аталай.

Дипломацията сред българското държавно управление и " Газпром " е стигнала до това ниво, в което взаимно се упрекват в напън. Би трябвало да се намерения в доста по-дълъг интервал от време за подписване на договорите. " Булгаргаз " трябваше да направи всичко допустимо преди " Газпром " да спре газа да уведоми българската общественост, че договарянията няма да имат добър излаз, а не да научим на идващия ден.

Руският газ, който е спрян за България, отива в Гърция и от там България го получава, изясни депутатът.

Оказа се, че съветският газ за 70 евро, ще го получим за 100 и няколко евро от Гърция. Без значение от кое място ще бъде газът - трябваше българската общност да се успокои, да кажат, че е обезпечен газ на по-ниска цена, с цел да няма банкрутирали бизнеси, с цел да не понижава " Топлофикация - София " топлата вода или да купуваме стока на европейски цени. Говорих с работодателите - те са в смут, акцентира Аталай.

Може да изнасяме газ, може и да внасяме, тези 20 милиарда не са от в този момент, добави той.

Хванахме се на залог с министъра на енергетиката дали от 1 юли ще потече газ от газовата връзка с Гърция - няма да потече, уверен е депутатът. Според него, пътят на дипломацията не е бил извървян до дъно.

В момента газ има, тъй като Европейски Съюз не взе решение внезапно да приключи доставките. На тях им е ясно, че няма по какъв начин да обезпечат 100 милиарда, изясни Аталай.

Откъде ще доставяме газ, с цел да нагнетяваме нашето вместилище в Чирен? Ние сега нямаме потенциал, попита Аталай.

Той е уверен, че би трябвало да се откри дипломатически език. Освен това, държавното управление няма потенциал за решения в рискови обстановки.

Ние се готвим за предварителни избори от дълго време. Ако си отиде държавното управление, най-малко ще имаме нова опция, сподели още депутатът.

Движение за права и свободи няма да прави зиг-заг ход, ще вземем тъкмо това решение, което е взел Европейски Съюз. Ще видите. Така Аталай отговори на въпроса дали партията ще гласоподава за изпращане на оръжия в Украйна.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР