В първите си дни като депутат от 47-то Народно събрание

...
В първите си дни като депутат от 47-то Народно събрание
Коментари Харесай

Напук на Магнитски: Фирмата на Делян Пеевски Интръст продаде имоти за 4.85 млн. лв.

В първите си дни като народен представител от 47-то Народно заседание до момента Делян Пеевски, въпреки и постоянно присъстващ, не е показал особена интензивност. За сметка на това във връзка с персоналните му фирмени каузи има забавно оживление.
Прехвърлянията сред директно и индиректно свързани компании с Пеевски бяха постоянно събитие, само че те разумно заглъхнаха с наложените му от Съединени американски щати наказания при започване на юни. Сега обаче след депутатската клетва това бързо се трансформира. През декември компанията на политика от Движение за права и свободи "Интръст ", която също е включена в описите по Закона "Магнитски ", е продала свои парцели в цялата страна за общо близо 5 млн. лева
Пакетът е разнороден и включва както незастроени имоти, по този начин и жилища край морето и остарели къщи в архитектурните резервати Ковачевица и Копривщица. Купувачът е един - компанията "Стройко 2011 ", в която също има смяна на собствеността и дни преди договорката с Пеевски става благосъстоятелност на ММА треньорът Севастиян Костов.

Какво продава Пеевски?
Голямата част от имуществото на Пеевски беше прочистено още преди да му бъдат наложени глобите. Той продаде медиите си на United Group в края на 2020 година, а доста от парцелите му се озоваха в "БЛ - ритейл риъл естейт ", което беше трансферирано на Деян Калинов - някогашен чиновник на "Инса ойл ". Сред тях бяха знакови владения на депутата като хотел "Берлин ".
Сега очевидно се прави нов транш с останалото под шапката на "Интръст ". А то включва много разнороден микс от парцели както като местоположения, по този начин и като предопределения. Най-скъпата част от пакета наподобява е терен от 900 кв. м в Пловдив, който съгласно декларирания веществен интерес при прехвърлянето е оценен на над 1 млн. лева Според законовите разпореждания това е или цената по договорката, или данъчната оценка на парцела, в случай че тя е по-висока. Парцелът е на ул. "Княз Церетелев " 10 в Стария град, като от повече от 10 години той е разчистен.
В пакета влиза още един терен, оценен на малко над 200 хиляди лева - 9 дка в с. Самотино в община Бяла, Варненско. То е труднодостъпно, заобиколено от гори, като до него се стига по черен път от Шкорпиловци. През 30-те до 60-те години на 20 в. то е имало над 100 души население, само че по последни данни има единствено двама поданици. Освен това са продадени още няколко остарели къщи в с. Ковачевица за сумарно над 2.1 млн. лева, както и една в гр. Копривщица за 357 хиляди лева Селекцията се добавя още от жилища в Слънчев Бряг - три в Royal Beach Barcelo и още два в Оазис ВИП клуб. Последният е известен с това, че е издигнат на самите дюни, като и в двата вложител е "Галакси пропърти груп " на създателите на "Винпром Пещера " (днес "ВП брандс "). И последното е търговски обект на ул. "Виделина " 2 в Пазарджик, където видно от Гугъл Street View се обитава клуб на Движение за права и свободи.
Донякъде е необичайно с какво този пакет е заинтригувал новия притежател, който до момента не е прочут като вложител в недвижими парцели.

Боецът-купувач
"Стройко 2011 " е основана в края на 2016 година под името "Структор 2011 " и очевидно през годините развива активност. Тя незабавно стартира да наема чиновници и те всекидневно са към 40-50 души, а даже за малко при започване на 2018 година доближават над 70. Със започването на пандемията очевидно компанията е замразена и редуцира цялата си работна мощ, само че в края на 2020 година се разсънва и възвръща до 15-20 служащия, а в последните месеци стават към 50.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР