В първите месеци на 1869 г. Египет е затрупан с

...
В първите месеци на 1869 г. Египет е затрупан с
Коментари Харесай

Как един английски свещеник създаде световния туризъм

В първите месеци на 1869 година Египет е покрит с задгранични гости в първите месеци на 1869 година Репортери и транспортни сътрудници идват за откриването на скоро приключения Суецки канал. Археолозите също прииждат, с цел да се задълбочат във фараонското минало на страната. Хотелиерите в Кайро в никакъв случай не са били по-добре.

Но идването на най-значимата група пътуващи тази годината минава съвсем неусетно. Идвайки в Александрия на 4 февруари след три дни в морето, 28 неугледни британци се появяват в ранните часове, подценени от съвсем всички. В град, от дълго време привикнал с палитра от гости, даже появяването на висока, изобретателно облечена фигура отпред на групата не провокира доста любознание.

До този миг да се пътува поради самото пътешестване значително е единствено по опциите на заможните и богатите. Те постоянно обикалят с огромни свити и ангажират локални хора да ги водят на огромни разходки на новото място. Без работа или неотложни периоди да се върнат, тези хора от време на време прекарват месеци необезпокоявани, прелитайки от огромните сбирки изкуство в континентална Европа до археологическите обекти на Египет, постоянно избирана топла дестинация през зимата.

Предприятието на Кук се корени не в желанието на екскурзианта да се забавлява и в това време да посети няколко исторически забележителности, а в желанието му да ги държи настрани от алкохола. Убеден от ранна възраст в злата страна на алкохола, той прекарва огромна част от 20-те и 30-те години на 19 век, обикаляйки британската провинция, разпространявайки религиозното си обръщение към всички, които са подготвени да го слушат и давайки памфлети, разказващи за заплахите от бирата на тези, които не са подготвени да го слушат. Това обаче е отчайващо неефективно средство за прогрес на идеята му.

И по този начин, когато първата железопътна мрежа в света отваря навръх прага му, Кук бързо осъзнаваше нейната стойност. Чрез образуване на безвъзмездни или понижени пътувания с влака, той стартира да транспортира огромни групи хора в цялата страна. С развиването на телеграмите, за които при започване на 1850 година във Англия са положени 3 500 километра жици, той скоро даже съумява да насочи маршрутите на туристите си от надалеч.

На Кук не му би трябвало доста време, с цел да разбере, че тези екскурзии могат да му завоюват повече от небесно снизхождение. Той оставя мисионерската си работа настрани и стартира да провежда пътувания из Англия. През 1855 година се осмелява да премине и през Ламанша до Франция, а няколко години по-късно – и до Швейцария. След като завършва американската революция, Кук отива през Атлантическия океан до Ню Йорк.

Обещавайки огромен брой продажби, Кук си обезпечава отстъпки, които по-късно трансферира клиентите си, които пък се радват, че с едно заплащане им покрива всички разходи по пътуването. Алкохолът не е неразрешен, само че прибавя огромни разноски.

Кук обаче в действителност не се увенча по туризма, до момента в който не завежда тази група по Средиземноморието. Встъпването в употреба на Суецкия канал през 1869 година притегли непредвиден брой нови гости в Египет. В същото време ползата на християните към опознаването на Свещената земя и покрайнините й прибавя към продажбите на билети. Напалеоновата инвазия в Египет през 1798 година оказва помощ да се подтиква европейската фикс идея по фараоните. Интересът им се развива до цялостна египтомания, когато френски един академик най-сетне съумява да дешифрира йероглифите на Розетския камък няколко десетилетия по-късно. Кук едвам съумява да наеме задоволително лодки по Нил, с цел да се задоволи търсенето.

Хората, които в никакъв случай не са пътували или най-малко са излизали отвън познатата Европа, обожават обиколките на Кук, тъй като всичко е авансово уговорено и по този начин остават с възприятие на убеденост в качествата си да се оправят с радикално разнообразни култури. Представяйки се като „ компаньон “, Кук също наподобява сигурен и морално безупречен човек, на който могат да се доверят самотни дами, множеството от които до момента не са посмявали да пътуват сами.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР