В първите дни от новата седмица минималните температурите ще останат

...
В първите дни от новата седмица минималните температурите ще останат
Коментари Харесай

Тръгва ли си най-после зимата? Кога да очакваме 20°

В първите дни от новата седмица минималните температурите ще останат ниски за това време от годината, само че през идващите се чака покачване.

Максималните стойности ще потеглят нагоре. Нови превалявания от дъжд предстоят във вторник и към края на седмицата. Времето обаче като цяло ще се стабилизира и чакаме и повече слънчеви часове, а през уикенда тук-там температурите ще приближат 20°, предвиждат от Meteo Balkans. 

Времето в понеделник

Минималните температури в първия ден от новата седмица ще останат без основна смяна - от минус 7°С до минус 2°С, като обичайно по-ниски ще се задържат в планинските региони и котловините от Западна България, Средногорието, Северозападна България и региона на Добруджа  – до минус 7-8°С. Най-високи се чака да са минималните стойности в Югозападна България по Черноморието – до минус 1°С.

Първият ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще стартира със слънчево време. След обяд облачността от североизток още веднъж ще се усили, само че превалявания не се чакат. Ще продължи да духа слаб, а в планинските региони - до сдържан североизточен вятър. 

Преобладаващите оптимални температури в страната ще се покачат и  ще са сред 7° до 9°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България - до 10-11°С.

Времето във вторник 

През нощта против вторник от североизток ще стартира нарастване на облачността, която ще е най-вече междинна и висока, само че превалявания не се чакат. 

През деня ще е най-вече облачно и на доста места в Централна Стара планина и Източна България ще стартират превалявания от дъжд, а над 1400 метра надморска височина - и от сняг. Вятърът ще се усили до сдържан, а в  Южна и Източна България - до мощен от североизток. 

Минималните температури в страната ще се покачат и ще са сред минус 3° и 4°, а оптималните - сред 5° и 9°, като по-високи ще са в Северозападна  България  до 10°-12°.

Стабилизиране на времето се чака от сряда и четвъртък. 

До вечерта и през нощта против сряда преваляванията в страната ще стопират. Облачността до сутринта ще се раздира и ще понижава. 

През деня времето в страната ще бъде най-вече слънчево. Температурите последователно ще се покачат и оптималните в цялата страна ще са сред  9-11°С. Най-високи ще са те в Северозападна и Югозападна България - до 10-12°С. Вятърът ще отслабне, а в западната половина от страна изцяло ще стихне. 

Времето в планините в сряда и четвъртък ще е най-вече слънчево и изискванията за зимни спортове ще са положителни. Максималните температури ще се покачат сензитивно - на височина към 1200 метра ще бъдат към плюс 7-8°, на 2000 метра - към 4°С. Ще духа сдържан, а по високите и открити елементи преди обяд - към момента мощен югозападен  вятър. 

В четвъртък времето няма да претърпи основна смяна и ще остане слънчево и топло. Вятърът ще се обърне от запад и температурите ще се покачат. Очакваните оптимални градуси в страната ще са сред 14-17°С. 

Разваляне на времето и даже вероятни гръмотевици чакаме в петък. 

В петък облачността в Източна България до обяд ще се усили и на обособени места ще стартират превалявания от дъжд. Възможни са и гръмотевични стихии. Над останалата част от страната ще е слънчево. Вятърът краткотрайно ще смени посоката си и ще се обърне от север.

Времето през уикенда 

До вечерта и през нощта против събота преваляванията в страната ще стопират. В съботния ден ще е най-вече слънчево и топло. Максималните температури сензитивно ще се покачат и ще са сред 14-16°, като по -опло ще е в Дунавската низина и Горнотракийската равнина до18°-19°С.

По-значителни нараствания на облачността и слаби превалявания от дъжд тук-там се чакат в неделя. Причината за влошеното време е идващ циклон. Според последните прогнози март месец ще приключи с топло и динамично време. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР