В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите

...
В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите
Коментари Харесай

Очаква се президентът Радев да издаде указ за свикване на новоизбраното 47 Народно събрание в сряда - 1 декември

В първите дни на работата си депутатите ще изберат съставите на непрекъснатите и краткотрайни парламентарни комисии и ще изработят нов устав за активността на 47-ото Народно заседание.

Най-неотложната задача, която стои пред новия парламент е приемането на държавния бюджет за следващата година.

В 47-ото Народно заседание ще има 7 политически сили, две от които нови - определената с най-вече гласове „ Продължаваме промяната “ и най-малобройната  - партия „ Възраждане “.

След седмица на договаряния за бъдещо ръководство се чака президентът към този момент да свика новоизбрания парламент, спазвайки наредбите на Конституцията, където е указан срокът „ най-късно “ един месец след избирането му.

Оставащите дни до коледите празници са лимитирани за неотложните задания, с които би трябвало да се заеме Народното събрание. Новоизбраните депутати към този момент организираха техническата си среща в постройката на Народното събрание, предава БНР.

Първото съвещание по традиция е тържествено и се чака да е при започване на политическия сезон - 1 декември (сряда). То се открива се от най-възрастния депутат (в новоизбрания парламент това е Силви Кирилов от „ ИТН “), депутатите поставят клетва, показват се водещите цели и се избира управлението на Народното събрание.

Очаква се и в къси периоди президентът да разпореди на претендента за министър-председател на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков да сформира държавно управление и да внесе в Народното събрание план за състав и конструкция на Министерски съвет.

Очаква се с изключение на Кирил Петков и другият водач - Асен Василев да бъде част от изпълнителната власт и местата им да бъдат заети от идващите в листите, от където са определени за депутати.

Заявките в преговорните екипи е Народното събрание да работи и изключително, само че се одобри решението бюджетът за 2022 година да бъде признат до края на януари поради невъзможността това да се случи до края на годината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР