В първите дни на мобилизацията в Русия социалните мрежи бяха

...
В първите дни на мобилизацията в Русия социалните мрежи бяха
Коментари Харесай

Как се осигурява екипировка за мобилизираните в Русия?


В първите дни на мобилизацията в Русия обществените мрежи бяха залети с доказателства, че наборниците просто нямат с какво да отидат на война. Във военните елементи не дават всичко и не на всички. Съпругите и майките на мобилизираните мъже ги обличаха за своя сметка. Но не е елементарно да се намерят военни униформи, даже в случай че има пари. В някои райони оборудването мъчно се купува и от държавни организации, оповестява Би Би Си, представена от " Офнюз ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7688
" Случи се по този начин, че брачният партньор ми, наборник с военен опит, беше мобилизиран. Облякохме го изцяло, само че се оказа, че не сме събрали всичко належащо. Има доста хора като нас, някои нямат такава опция, само че не можем да оставим момчетата, те отидоха да ни пазят ", написа на 29 септември на страницата си във ВКонтакте Анапа Екатерина. Съпругът ѝ е изпратен на готовност в село Молкино в Краснодарския край (там се намира база на съветските въоръжени сили и база за образование на наемници от ЧВК " Вагнер " ).

" Губернаторът (на Воронежка област Александър) Гусев пристигна и даже не благоволи да се приближи до нас и да ни попита по какъв начин сме. Всички облекла, с които са облечени момчетата - обувки, ботуши, всички тези раздрънкани неща - са купени от наши родственици. Ще предадем Воронеж ", споделят във видеото мобилизираните във Воронежка област и саркастично благодарят на губернатора.

От пролетта насам постъпват голям брой сходни известия - униформи, панталони, чорапи, бронежилетки и медикаменти се събират от военнослужещи на контракт и техните фамилии в цялата страна. Униформите не доближиха още преди 21 септември, а оповестената от Владимир Путин готовност в допълнение ускори търсенето.

В началото на октомври в някои райони освен роднините, само че и държавните институции се втурнаха да купуват съоръжение - остатъците от него им се продават от дребни компании медиатори, които се пробват да намерят нови снабдители и се оплакват от възходящите цени. Производителите минават към многомилионни държавни контракти, с цел да печелят.

Би Би Си изследва държавните поръчки и беседва с реализатори, с цел да разбере какво, от кого и в какви количества се пробват да купят районите за мобилизираните.

Търсят ги организации с доста пари

На 28 септември първата група мобилизирани е изпратена в Йошкар-Ола. На стадиона пред трибуната на новобранците приказва кар (свещеник в марийската религия). Той им поискал да се върнат живи и дал на всеки от тях по един талисман. Освен това мобилизираните са получили единствено сухи дажби.

Жителите на републиката, призовани да вземат участие във войната, се качват в рейса с каквото имат: някои са с раници или пазарски чанти, други - със спални чували на гърба си. Местният боен комисар ги посъветвал да си донесат лични. " Чаши, лъжици, медикаменти, спални чували " - изброява той какво може да е належащо " за първи път ". Според проекта на управляващите всичко това би трябвало да бъде събрано от фамилиите на мобилизираните. По данните от публичните поръчки градът е съумял да закупи униформите едвам при започване на октомври. Кметът на Йошкар-Ола също признава това. " Не сме не запомнили за сънародниците, които са отпътували по-рано. Сега купуваме топли облекла, спални чували и те също ще бъдат изпратени на нашите бойци ", споделя той. Едва на 3 октомври - съвсем две седмици след началото на мобилизацията - държавното управление издава декрет, с който дава право на районите да закупуват съоръжение и екипировка за армията по искане на Министерството на защитата. В същия ден Центърът за обществени услуги на Йошкар-Ола подписва няколко контракта без конкурс за доставка на екипировка.

Изпълнителите би трябвало да дават на Центъра за обществени услуги 1776 чифта ботуши, в това число такива, предопределени за температури до минус 45 градуса, 1318 комплекта долни дрехи с полар, спални чували, шапки, ръкавици и чорапи от ангора. По-късно центърът закупува още водоустойчиви костюми, бензинови генератори, шведски квадрокоптери DJI Mavic 3, радиостанции и раници.

Един от договорите на стойност 1 милион рубли е предоставен на локалната компания Fortuna-K. До 10 октомври тя трябваше да достави на военните стотици комплекти термобельо и олекотено долни дрехи, чорапи и ръкавици, като бяха закупени единствено 20 спални чувала.

Оказва се, че 20-те спални чувала са останки, които управляващите съумяват да изплатят от Fortuna-K. Компанията пък изяснява пред представилия се за покупател публицист, че в този момент е мъчно да се намерят артикули за мобилизираните.

" В момента нямам спални чували. Всички са изкупени. Преди три дни имахме баланс от 20 и ни споделиха: " Ще ви ги отнемем. Тя е държавна организация. Взимаме ги назад по контракт ", изясни представителят на компанията.

" Момиче, повярвай ми, търсят се от организации с доста пари, те не се интересуват от цената. Никъде няма, тъй като мобилизацията е почнала в цялата страна. Всички купуват. Гледаш телевизия, нали? " - добави той.

Той счита, че дефицитът на военни униформи е общ проблем за страната. " Например администрацията на Московска област също купува и доставя новобранците с всички неща, които споменахте. Нуждата от тези неща в този момент е огромна, а те не са налични ", сподели представител на Fortuna-K. - Честно казано, аз самият не знам от кое място да ги купя. Цените се покачиха, а аз не мога да намеря нищо. И не споделят по кое време ще могат да ми ги доставят ".

Двадесет спални чувала не са били задоволителни за управляващите на Йошкар-Ола - по-късно Центърът за обществени услуги съумява да закупи още 602 броя от трима други реализатори - за повече от 1,9 милиона рубли.

Къде можеш да вземеш огромна партида едновременно?

Кореспондентът на Би Би Си не съумява да поръча спални чували и от друга компания от Йошкар-Ола - " Формекс-М ", която е получила контракт от Центъра за обществени услуги за доставка на шапки, ръкавици, чорапи и изолационни постелки. Оказа се, че там липсват освен спални чували.

- Нямаме спални чували. Без тактически ръкавици. Без наколенки - обърна се към " евентуалния покупател " представителят на компанията. - Едва през днешния ден получихме термобельо за 2700 евро. "

- Защо няма?

- Защо не? Защото всички отиват.

- Всички са продадени?

- Да, не сте единствените. След 21-ви (септември) няма нищо. Същата е обстановката в цяла Русия.

- А по кое време ще имате спални чували и ботуши?

- Без обещания. Всичко се шие в Москва - фабриките шият. Но към момента няма нищо. Трябва да стартираме процеса. Къде можете да получите огромна партида, която да приготвите незабавно? Всичко, което са имали на склад, е било разпродадено. Те вършат нови, само че не за толкоз доста (поръчки). Всеки носи облекла и всеки ги желае. Всичко, което имахме в наличност, е изчерпано.

- В града няма толкоз доста хора.

- Така ли мислите? - Представителят на компанията се засмя в отговор. - А по региони? А в Мари Ел?

- Кога да ви се обадя още веднъж (за да попитам за наличност)?

- Всичко, което може да се поръча, се доставя. Дори не знаем датите.

Спалните чували са открити в един от магазините за работно облекло на Йошкар-Ола, където са препоръчани 14 спални чувала за температури до +5 и три за температури до -5.

- Това са някакви леки?

- Да, само че ги вземат и за мобилизираните, тъй като на никое място другаде няма нищо ", изясни служителят на магазина.

Турникети от " положителни хора "

Спалните чували са част от така наречен " Минимален комплект за пътешестване на военна задача ". Той е оповестен в края на септември в чата " Съпругите на мобилизираните в Санкт Петербург ". Той е първият, който обръща внимание на казуса.

Освен очевидните неща - термобельо, камуфлажни костюми и ботуши - описът включва и да вземем за пример акумулатори, газови горелки. Също по този начин е целесъобразно в аптечката да има два турникета.

В началото на октомври Регионалният център за обществено подкрепяне в Орел закупува 1750 гумени турникета Esmarh - това е най-популярният тип турникет. Договорът е подписан без конкурс със завода за каучукови произведения " Alphaplastik Association ". От компанията оповестяват, че времето за очакване за турникет стига до един месец, защото компанията има доста поръчки. " Няма по-бърз метод, тъй като доброволците, църквите, министерството на защитата и който и да е различен поръчва от нас. Това основава опашки ", споделя търговски представител на компанията. 

В Инстаграм на завода от 25 февруари, втория ден от войната на Русия против Украйна, има пост с фразата " Ние сме за мир " и апел към хората да се погрижат за здравето си и здравето на околните си.

Органите на реда в Орел са поръчали същото количество от 1750 броя термобельо, ръкавици, камуфлажни костюми, ботуши и мултифункционални принадлежности за мобилизираните мъже. Те подписват обособен контракт за доставка на зимни и полусезонни чорапи, които за 3500-31 520 чифта излизат над 400 000 рубли всеки.

Но те надвишиха открития стандарт и купиха още 5,2 хиляди китайски акумулатори, 1750 самобръсначки за еднократна приложимост, кърпи, ръчни фенерчета и раници, като похарчиха повече от 9 млн. рубли. Общата сума на подписаните в района контракти е към 24,4 милиона рубли.

По време на войната в Украйна съветските военни не употребяват ремъци съгласно инструкциите. В края на септември английското разузнаване твърди, че руснаците, които получават модерни колани за прекъсване на кръвта, не употребяват велкро, с цел да ги закрепят към оборудването си, а ги захващат с кабелни връзки - евентуално коланите са незадоволителни в частите и съветските военни се притесняват, че могат да бъдат откраднати. Това обаче основава сериозен проблем - раненият може да загуби доста кръв, до момента в който извади турникета от скобата.

Ботовете прегазват СВО

В Ставрополския край работи същата мобилизационна скица като в Марий Ел: първо управляващите изпращат новобранците в частите, а по-късно стартират да им купуват съоръжение. На 10 октомври, двадесет дни след началото на мобилизацията, районът афишира, че на новобранците ще бъдат раздадени спални чували, постелки и гумени ботуши.

На 23 и 28 септември Ставрополският районен комитет по въпросите на националностите и казачеството подписа контракти за 12 и 19,7 милиона рубли за доставка на оборудването без конкурс.

Фактът, че в страната не се създава екипировка, наподобява е разрешена да се се заяви даже от пропагандистите. На 12 октомври ръководителят на RT Маргарита Симонян се възмути в туитър: компания, която може да създаде до 1 милион турникета за съветската войска за 1-2 месеца, би трябвало да чака 2-3 година, с цел да бъде сертифициран продуктът.

Хиляда спални чувала, постелки от изолационен материал и по към две хиляди чифта ботуши са открити у двама бизнесмени от град Михайловск, на половин час път с кола от Ставропол. В един от документите се показва, че доставчикът би трябвало да съобщи стоките на мобилизираните или на представител на военната част в наличието на купувача.

Договорът за 19,7 милиона рубли - също без конкурс - е предоставен на Александър Титов, член на Стахайловската казашка общественост. Нарича себе си фамилен казак. " Веднага щом започнаха шумотевиците, демонстрирах на комисията позициите, които мога да извърша. Не непотребни позиции, а такива, които ще бъдат потребни. Аз съм специалист по въпросите на военното облекло, тъй че мога да обясня, да покажа ", споделя Титов.

На страницата на своя магазин за гащеризони във ВКонтакте Титов написа патриотични постове, примесени с информация за барети, картечници и бронежилетки: " Ботовете на Прабос са прегазени от СВО ", " Ние сме с вас през цялото време до цялостната ни победа ", " Завършваме окомплектоването на една от частите. Напълно ". Съдейки по изявленията и фотосите, Титов също по този начин доставя съоръжение за наемниците от ЧВК " Вагнер ".

Поръчаните спални чували се изпращат в поделенията в Ставрополския край, споделя Титов. Той отхвърли да посочи кои и какъв брой единици ще бъдат оборудвани: " Разбира се, бихме желали да изпратим още (спални чували), само че за жалост в Русия нямаме повече. Проблемът е, че зимните спални чували въобще не са били нужни, армията е имала задоволително количество, само че мобилизацията е коригирала въпросите в малко по-различна посока ".

Други съветски военно-патриотични организации, като Центъра за тактическо образование и огнестрелно оръжие " Партизан ", също вземат участие в продажбата на униформи за участниците във войната в Украйна. Той се управлява от един от водачите на националистическото Руско имперско придвижване и пълководец на доброволческата част на Имперския легион Денис Гариев, който се бори в Украйна (САЩ са присъединили придвижването и Гариев в листата на интернационалните терористични организации).

Малко след началото на войната в Украйна в канала на магазина " Партизан " в Телеграм е оповестен лист на " доброволческа " техника със заглавие " Отиваме на война ".

Една от компаниите на Гариев е получила държавни поръчки на стойност над 10 млн. рубли от ФСБ, Министерство на вътрешните работи и други служби за сигурност преди войната, да вземем за пример за доставка на папки за персонални досиета и инспекции, както и на цели.

Кръстове вместо " ризница "

Роднини на мобилизираните споделиха, че военните елементи не разполагат с задоволително облекла с ексцентрични размери. Например Даниил (името му е променено) от Белгород имал шанс с оборудването, издадена му във военното отделение в Курска област - всичко му станало. Но за " по-големите мъже и по-малките няма задоволително облекла ", споделя брачната половинка му.

В началото на октомври мобилизираните в Красноармейския регион на Краснодарския край се оплакват от същото - издадени са им бронежилетки с един размер. " Който не е удовлетворен, да отиде без доспехи. Всички се събличаме голи. В общи линии имаме еднакъв контингент - момчета на възраст от 40 година, всички с огромни кореми. Този тип комплект (защита) е предопределен за мъж, който е висок метър и половина и тежи 50-60 кг. Облякох я - за мен е като горнище на спортен екип, тази бронежилетка. Утре отпътуваме, нямаме ***** (нищо) ", споделя мобилизиран мъж във видеото.

" Минималният набор екипировка, нужна за отиване на военна задача ", оповестен от съпругите на мобилизирани мъже от Санкт Петербург, е маркиран като " желан " до бронежилетките.

За доста съветски фамилии цената на бронежилетката е непостижима. При разискването на цените съпругите на мобилизираните мъже от Санкт Петербург пишат в чат: " Ще би трябвало да им се даде кръст вместо бронежилетка.

Би Би Си не съумяла да открие контракти за доставка на бронежилетки особено за мобилизираните. Възможно е те да са били набавени по различен метод.

Преди войната съветските правоприлагащи органи са поръчвали постоянно бронирани жилетки. Службите за сигурност и правоприлагащите органи се доставят със отбрана от изследователското и индустриалното дружество KLASS. През януари Росгвардия подписва три контракта с компанията на стойност половин милиард рубли за доставка на 8,2 хиляди бронежилетки през 2022-2023 година на цени от 33,2 до 132,9 хиляди рубли за брой. Цената зависи от типа на жилетката и равнището на отбрана, обезпечено от металните или керамичните плочки.

На компанията са предоставени контракти за доставка на бронежилетки, защитни каски, очила и щитове за Министерството на вътрешните работи, ФСИН и Московската военна част № 95006. След експлоадирането на войната единственият контракт с компанията е с администрацията на губернатора на Белгородска област, където тя доставя 10 защитни каски.

Бронираните жилетки са закупени от компанията на Александър Титов от Ставрополския край, която печели контракт за милиони долари, наред с други, от новосибирския производител Филин. В началото на октомври шефът на компанията Евгений Решетников дефинира протичащото се като " пагубна шумотевица ". Според него бронежилетки са почнали да се купуват още през февруари, само че тогава клиентелата е била най-вече военна, а в този момент има повече цивилни. Компанията е разпродала всичките си ресурси и в този момент има опашка за произвеждане на бронежилетки до идната пролет.

На 5 октомври компанията е имала налични предпазители за врата, раменете и слабините, за които е съобщила на страницата си във ВКонтакте - макар че те са били без балистични торбички, т.е. без никаква отбрана. Въпреки това 40 минути по-късно всички предпазители за слабините са били продадени.

Как се взема решение казусът с дефицита

Проблеми с оборудването е имало и преди мобилизацията - в безусловно всички постоянни военни елементи и в тези, които са взели участие в така наречен СВО, само че в този момент те се демонстрират в доста по-голям мащаб, споделя Кирил Михайлов, анализатор от проверяващата група Conflict Intelligence Team.

" Имаше случаи (преди мобилизацията), в които единствено една батальонна тактическа група, да вземем за пример, от двете, които влязоха, беше с палатки. Стандартът е неналичието на устройства за нощно виждане в огромни количества, да не приказваме за дронове ", отбелязва Михайлов.

Една от аргументите за този дефицит е разграбването на военното имущество. Фактът, че съветските военни са заграбвали имущество в продължение на години, се удостоверява и от правосъдни решения. " При Шойгу това се ускори - освен ефрейторите, само че и генералите започнаха всеобщо да крадат ", споделя Михайлов. За да преодолеят дефицита, съветските райони стартират да включват в производството на екипировка огромни предприятия, дребни предприятия и даже затвори.

На 20 септември една от държавните организации в Забайкалския край подписва контракт с лечебно заведение на Федералната работа за осъществяване на наказванията за ушиване на 326 спални чувала. Преди това пандизчиите там са шиели единствено мъжки костюми, рокли, ризи и спално долни дрехи, сочат данните от държавните контракти.

В Хабаровския край те вземат решение да се запасят с доста по-голям размер. В края на септември локалният бизнесмен Олга Аюханова получава контракт на стойност 44,7 милиона рубли за ушиването на 9418 спални чувала. От компанията на Аюханова оповестяват, че съвсем са изпълнили поръчката. " Имаме връзка с Министерството на индустрията - там има експерт, тя се обади и сподели да създадем пресмятане на цените в границите на 20 минути ", споделя Светлана Макшанова, търговски шеф на компанията.

Никога до момента не са имали подобен размер. По време на пандемията компанията получава единствената си огромна държавна поръчка за ушиване на 4200 маски на стойност 168 000 рубли.

За две седмици е трябвало да пренастрои производството си към спални чували, защото 40 души са ги произвеждали седем дни в седмицата. Само за корпуса са били нужни към 34 хиляди метра плат, а също така - изолираност, подплата и куп фитинги. Суровините се събират от разнообразни снабдители, доста от които покачват цените си. Компанията се колебае дали да поеме такава поръчка, само че в последна сметка се взема решение на стъпката - в името на репутацията си в района.

Ушитите спални чували няма да попаднат в магазините в Хабаровск, споделя Макшанова, въпреки че и там няма нищо (хората се втурнаха да купуват оборудването още преди да са получили поръчката, счита бизнесдамата). Компанията ще достави всичките 9400 спални чувала на Дирекцията за гражданска защита и изключителни обстановки. Къде ще бъдат изпратени те Макшанова не знае, само че е сигурна, че те са ушити за мобилизираните.

Това може да се окаже мъчно на равнище търговия на дребно, защото производителите са се преориентирали към държавни поръчки. Но не е ясно кои военни елементи ще бъдат снабдявани и кои не. Някои опити да се привлекат съпрузите на фронта в изискванията на дефицит на средства в последна сметка основават усещане за жестове на обезсърчение: в Саратовска област да вземем за пример дамите режат колани от автомобилни гуми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР