В първите часове от работата на 48-то Народно събрание в

...
В първите часове от работата на 48-то Народно събрание в
Коментари Харесай

Първите внесени законопроекти са на Демократична България

В първите часове от работата на 48-то Народно заседание в деловодната система на Народното събрание към този момент са заведени първите осем законопроекта. Те са на парламентарната група на " Демократична България ", която преди изборите беше оповестила, че е подготвена с пакет от общо 25 законопроекта.

Почти всички импортирани законопроекти са за промени на към този момент съществуващи нормативни актове, а не нови. Текстовете на множеството от тях още не са оповестени. Единственият план за нов закон е за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Европейската инструкция за отбрана на подаващите сигнали против нередности влезе в действие още в края на 2019 година, само че транспонирането й в България се забави съществено. През декември предходната година приемането на нов закон за отбрана на лицата, които подават сигнали, беше разгласен за един от законодателните цели на актуалното ръководство, с цел да се избегне поредна наказателна процедура против България. Той мина публично разискване по времето на кабинета " Петков ".

По заглавията може да се съди, че " Демократична България " възобновява поръчката си за промени в Комисията за защита на конкуренцията, чийто състав беше бетониран при ръководството на ГЕРБ с продължен до седем години мандат. Промени за редуциране на мандата на членовете на антимонополния регулатор минаха на първо четене в предходния парламент, само че времето не стигна до цялостното им приемане.

Парламентарната група е внесла и законопроект за промени в Търговския закон, с който съгласно декларираното по-рано от нейните представители цели постигането на експедитивност, по-ниски правосъдни такси, по-висока успеваемост при осребряване на имуществото, както и възстановяване на активността на синдиците; законови промени за по-бърз и елементарен електронен достъп до правораздаване за всеки жител и всеки бизнес; промени, свързани с въвеждането на цялостна цифровизация при воденето на заповедно произвеждане, в това число подаване на заявки, осъществяване на информации, известия и приемане на правосъдни актове по електронен път.

В листата са още промени в Закона за здравето, Закона за електронното ръководство, за трудовата миграция, за защитата.

Представители на други политически сили също оповестиха от парламентарната естрада желание още през днешния ден да внесат свои предпочитани законопроекти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР