В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са ...

В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са

Кьовеши: За 3 месеца Европейската прокуратура получи 1700 сигнала и започна 300 разследвания

В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са получени  1700 сигнала и са стартирани 300 следствия. Това съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши в изявление за телевизионния канал „ Ал Джазира “.

„ Нанесените вреди на европейския бюджет се пресмятат на 4,5 милиарда евро единствено от случаите, които ние проверяваме. Само за три месеца ние разкрихме вреди в подобен размер, само че имаме доста дребен бюджет. Затова споделям: Каква желаеме да е Европейската прокуратура – тигър или малко кученце? Това е решаване на политиците. “

Бюджетът на Европейската прокуратура е 45 милиона евро, а наскоро Еврокомисията отвода да назначи повече специалисти в службата.

Лаура Кьовеши уточни незадоволителния бюджет като риск и да не могат да бъдат предотвратени злоупотребите със средствата за възобновяване от пандемията. По думите ѝ сега европейската прокуратура проверява най-към този момент закононарушения, обвързвани с трансгранични Данък добавена стойност измами.

„ Имаме доста малко случаи, обвързвани с корупция. Повечето ни случаи са за Данък добавена стойност измами. Има случаи с доста високи вреди – над 80 милиона евро са вредите от закононарушение в шест или седем страни членки. Сега Европейската прокуратура има бърз досег до документите на всичките 22 страни, които са част от прокуратурата и в бъдеще това следствие ще обхване всички тези страни. “

По-рано тази седмица Европейската прокуратура заяви, че под нейния контрол през днешния ден са били арестувани 10 души в България, Италия и Германия по съмнение за измами с Данък добавена стойност.

В известие на прокуратурата се прибави, че арестуваните са взели участие в проведена незаконна група за данъчни злоупотреби с препродажба на коли в разнообразни страни от Европейски съюз. Те правили дейности, довели до загуба за бюджета на близо 13 милиона евро, написа bnr.bg.

Източник: petel.bg