В първата си директна комуникация от затвора в Беларус София

В първата си директна комуникация от затвора в Беларус София ...

Арестуваната от Беларус София Сапега към майка си: Не обвинявайте Роман


В първата си директна комуникация от затвора в Беларус София Сапега, която бе арестувана с журналиста Роман Протасевич, казва на семейството си, че "не се поддава" и "се държи".

Двойката се връща в Литва след почивка в Гърция, когато самолетът им беше принудително пренасочен към Минск, предизвиквайки международен гняв и нови санкции срещу правителството на Александър Лукашенко.

В писма с надпис "Затвор на КГБ", споделени с BBC от майка й, София успокоява семейството си, че "всичко има своя край, включително и това нещастие", въпреки че все още не е ясно какви са обвиненията срещу 23-годишната студентка.

Тя казва, че се "измъчва" от това, което пропуска в живота, включително завършването на магистърската си степен.

"Трябваше да защитя дисертацията си днес и да отида вечерта в ресторант с Рома, за да пия шампанско", пише тя. Вместо това пие чай и яде бисквита сама в килията си.

"Толкова е тъжно да си мисля, че толкова много други неща ще се случат в живота, че ще ми липсват", пише София. "Не исках да пиша за това, но няма с кого да споделя и не можах да се спра. Простете ми."

По-рано беларуските власти пуснаха видео на София, която изглежда се чувства неудобно и очевидно говори под принуда - предполага се, че "си признава", че редактира канал в Telegram, известен като "Черната книга на Беларус". Забранен в страната като екстремистки, каналът разкри лична информация за държавни служители и членове на силите за сигурност.

Адвокатът на София не е в състояние да сподели никаква информация по случаядори със семейството си, включително дали официално е обвинена в нещо, тъй като той е бил длъжен да подпише споразумение за неразкриване.

"Нищо не знаем. Това е най-страшното", казва майката на София Анна Дудич. "Освен тези писма, ние живеем в пълно невежество какво се случва с нея. Всичко е утихнало. Наистина е ужасно."

Приятелят на София, Роман Протасевич, беше редактор на канала Nexta Telegram, базиран в Полша, който публикува видеоклипове и информация от уличните протести срещу Александър Лукашенко, започнали миналото лято.

Опозиционният активист беше сред "най-издирваните" хора в Беларус. Но ходът за обявяване на бомбена заплаха на борда на неговия полет от Европа и изпращането на изтребител, който да го отклони към Минск, шокира света.

"Моля ви, не обвинявайте Роман за начина, по който се развиха нещата", моли София семейството си, казвайки, че приятелят й я е защитил, доколкото е могъл. "Ще му бъде трудно, но се надявам, че ще се справи."

Двамата са в един и същ затвор в Минск.

Нейните изрядно написани писма описват как тя отмерва времето благодарение на камбаните на близката църква, тъй като няма часовник, и уверява майка си, че е започнала да се наслаждава на "малките неща" в живота, като птичи песни и слънчеви лъчи през прозореца на килията.

Адвокатът й казва, че в началото е имала панически атаки. В писмата си София казва, че й е дадено лекарство за да се справи с тях и споделя, че яде.

Тя признава, че е плакала, но само веднъж - когато е получила първите писма от дома, миришещи на парфюма на майка си.

"Тя се опитва да се държи, но е много тъжна и не знам как мога да й помогна", казва Ана. "Тя е умно момиче, главата й не е в облаците. Мога да кажа, че тя разбира в каква ситуация е попаднала."
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg