В първата глава на Произход на човека и половия подбор

...
В първата глава на Произход на човека и половия подбор
Коментари Харесай

15 "ненужни" части на човешкото тяло, които ще изчезнат в бъдеще

В първата глава на " Произход на индивида и половия асортимент " Чарлс Дарвин разпознава към десетина елементи на тялото, които той с наслада разказва като " безполезни ". Категоризацията на Дарвин обаче надалеч не е приключена - телата ни са изпълнени с елементи, от които не се нуждаем.

1. Окосмяването на тялото
Веждите пазят очите ни от потта, а мъжкото лицево окосмяване играе значима роля в половото привличане на противоположния пол.
Очевидно е обаче, че множеството косми, останали върху човешкото тяло, не извършват никаква функционалност.
2. Параналните синуси
Никой не знае за какво еволюцията е запазила тези притеснителни кухини с лигавица в черепа ни, с изключение на може би с цел да бъде главата ни по-лека.
3. Външните мускули на ушите
Някои животни, като да вземем за пример зайците и кучетате, могат да мърдат ушите си с помощта на тези екзотични мускули.
При хората те също съществуват, само че не ни служат за нищо.
4. Мъдреците
Предците ни е трябвало да дъвчат съществено, с цел да си обезпечат задоволително калории за оцеляване. Ето защо са им служили мъдреците.
В днешно време обаче единствено към 5% от популацията разполага с тези здрави, само че несъмнено безполезни зъби.
Надяваме се, че това ще бъде първото, което ще изчезне от листата с безполезни елементи на човешкото тяло - и ще ни спести някои дебели сметки при зъболекаря!
5. Шийните ребра
Така наречените цервикални ребра, евентуално излишък от времето, когато сме били влечуги, към момента се срещат при по-малко от 1% от популацията.
Някои хора имат единствено по едно от едната страна, до момента в който при някои те са по две вляво и вдясно от последния шиен прешлен.
И до момента в който не ни носят никаква изгода, те постоянно провокират нервни и артериални проблеми.
6. Мускулът палмарис
Този дълъг стеснен мускул се простира от лакътя до китката и липсва при 11% от хората през днешния ден. В предишното е бил значим поради непрекъснатото катерене, което е практикувал индивидът.
7. Зърната на гърдите при мъжете
Както дамите, по този начин и мъжете имат зърна на гърдите, тъй като в ранните стадии на развиване на плода нероденото дете е на практика без пол.
По този метод зърната участват и при двата пола. Мъжете обаче нямат нужните равнища на пролактин, с цел да се подтиква лактация и не могат да създават кърма.
8. Мускулите arrector pili
Тези дребни мускули разрешават на животните да изправят козината си за изолираност или да плашат други животни. Хората са запазили тази си дарба, само че явно са изгубили козината си.
9. Апендицитът
Тази тясна мускулна тръба, прикрепена към дебелото черво, е служела като специфична област за мелене на целулозата, когато човешката диета се е състояла от повече растителна материя, в сравнение с от скотски протеин.
10. Тринадесетото ребро
Нашите най-близки братовчеди - шимпанзета и горилите, имат спомагателен набор от ребра. Повечето от нас имат 12, само че 8% от възрастните хора разполагат с 13-о ребро.
11. Пръстите на краката
Учените са разкрили, че хората в предишното са балансирали при вървене с помощта на пръстите на краката си. С течение на времето центърът на салдото се движи към вътрешната част на крайници.
Това значи, че хората към момента разчитат на пръстите си за опазване на равновесие, само че не толкоз доста. Ако тази наклонност се резервира, към този момент няма да имаме потребност от тях.
12. Опашната кост
Наричат я и просто опашка. Това е наследството ни от древността. Днес при нас е безполезна, само че множеството бозайници към момента я употребяват за балансиране и връзка.
13. Третият клепач
Един общ предходник на птиците и бозайниците може да е имал мембрана за отбрана на окото и изхвърляне на частици, попаднали в него. Хората да запазили дребна част от този трети клепач част във вътрешния ъгъл на окото си.
14. Издатината на Дарвин
Намира се на ушната мида, в горния й край. Среща се при част от актуалните хора. Това може да е излишък от по-голяма групировка, която е пособия на хората да улавят далечни звуци.
15. Мускулът subclavius
Този дребен мускул, разпрострян се под рамото от първото ребро до ключицата, би бил потребен, в случай че хората към момента ходеха на четири крайници. Някои от нас имат един подобен мускул, а други по два.
Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР