В парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъждат проекта

...
В парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъждат проекта
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда промени в Закона за радиото и телевизията

В парламентарната комисия по културата и медиите ще разискват плана за промени в Закона за радиото и малкия екран, който беше импортиран през вчерашния ден от Министерския съвет.

Измененията плануват нов принцип на финансиране на Българското национално радио и на Българската национална телевизия. Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет, който ще се дефинира годишно за компенсиране на чистите разноски за предоставяните от БНР и Българска национална телевизия медийни услуги и действия в осъществяване на публичната им задача.

С плана за промени се анулират наредбите, регламентиращи Фонд „ Радио и телевизия “, който от влизането в действие на закона по този начин и не стартира да действа.

В плана детайлно е написана задачата на публичните медии. Определен е Съветът за електронни медии за админ на държавната помощ за предоставените от БНР и от Българска национална телевизия медийни и други услуги в осъществяване на задачата им и издадената лицензия за възлагане на социална услуга.

Генералният шеф на Българското национално радио Андон Балтаков напомни казуса с хроничното недофинансиране на публичните медии и че досега финансирането е на час стратегия. Той разяснява, че импортираният план „ в действителност доближава публичните медии – БНР и Българска национална телевизия, към визиите за европейски публични радио и телевизия “.

За размера на прехвърлянето от държавния бюджет ще има призната от държавното управление методика за оценка на разноските.

„ Аргументирано със съответните разбори ще кажем: За да сътворяваме тази стратегия, с цел да изпълняваме публичната си функционалност – на нас ни трябват толкоз пари “, означи Балтаков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР