В парламента вече са внесени три проекторешения за вдигане на ...

В парламента вече са внесени три проекторешения за вдигане на

На живо: Заседание на парламентарна външна комисия

В Народното събрание към този момент са импортирани три проекторешения за повдигане на така наречен несъгласие против Северна Македония – на Движение за права и свободи, на ГЕРБ и на " Демократична България ". Въпреки това има действителен късмет предлагането на френското ротационно председателство да не мине през Народното събрание, чиято работа се блокира в последните дни заради неналичието на кворум.

Премиерът Кирил Петков от своя страна сподели, че ще удостовери " обещанието си да остави въпроса за Република Северна Македония в ръцете на Народното събрание " и няма да промени самичък българската позиция по време на срещата на върха на европейските водачи.

По-късно в сряда стартира ново съвещание на парламентарната външна комисия:Кирил Петков: Спазвам обещанието си!

" Ще кажа, че съм заречен на българския народ, че това решение би трябвало да се вземе от българския парламент. Само българският парламент е институцията с най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще желае от мен, ще държа тази позиция ", заяви министър председателят пред публицисти в Брюксел.

" Кажете ми различен път, когато българският министър председател, като е заречен нещо, без значение, че аз персонално одобрявам френското предложение - това, което виждам, е, че конституцията ще се промени преди да стартира преговорният процес; че дискриминирането и езикът на омразата ще бъдат (включени); от самото начало ще можем да стопираме техния развой, в случай че не се оправят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще демонстрира всичките наши позиции - това е доста положително предложение и не мисля, че друго такова може да има. И все пак, когато давам дума, че единствено българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата ", разяснява Петков." Кой ще мигне пръв "

Правителството на Петков реализира невиждан пробив по време на френското ротационно председателство на Европейски Съюз и в план за преговорна рамка на Северна Македония бяха заложени и българските условия към Скопие, като по този начин Европейски Съюз става поръчител за осъществяването им. Поставен под непрекъснати офанзиви от опозицията и досегашния съдружен сътрудник " ИТН ", че готви едностранно повдигане на така наречен несъгласие, той трансферира решението в ръцете на Народното събрание, с цел да се реализира национално единодушие по тематиката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обаче, в присъщия си жанр в последния миг разгласи, че само че желае министър председателят да вкара проекторешение в Народно събрание. Депутатите на оформящото се ново болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " неодобряваха съвещанието на парламентарната външна комисия в опит да слагат министър председателят в оставка в обстановка да наруши обещанието си Народното събрание да образува българската позиция и да бъде изложен на нова серия офанзиви, че е " народен изменник ".

за одобрение на френското предложение, само че Народното събрание е блокиран поради неналичието на кворум.

В четвъртък се чака ново съвещание на парламентарната външна комисия.

" Надявам се, че в околните дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос ", добави той.

По думите му има историческа опция България да може да резервира всичките си ползи задълго.

" През цялото време тематиката за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху общественото пространство, единствено с една цел - да разклащат държавното управление, с цел да крадат милиарди. Само че, когато казахме " Няма да ви дадем милиардите, които желаете да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации ", примерно за Българска народна банка, Република Северна Македония остана в нищото ", уточни министър председателят в оставка.

" Важно е да се каже за нашите опозиционни партии - не можеш да излизаш по малкия екран и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобяда да блокираш комисията (по външна политика на Народно събрание - бел. кор.). Това е безспорна политическа измама. В идващите дни може да има отворена полемика, където целият български народ да разбере, това не би трябвало да стане сред другото. Или сте едни страхливци всички вие, които се пробвате да трансферирате горещия картоф, или крадци, които се пробвате да клатите държавното управление, с цел да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се приказва пред целия български народ и да се вземе вярното решение, прикани той парламентарната съпротива ", уточни Петков.

Петков към Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС

Той отговори и на президента Румен Радев, който непрестанно подлага на критика кабинета за Северна Македония:

" Не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да не се привиква " и да се крие на разнообразни места ". Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме дружно, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци " , съобщи Петков.

В същото време в случай че се стигне до гласоподаване в пленарна зала, т.нар френско председателство Ако не " размислят " то може, обаче, да получи поддръжка от и Движение за права и свободи.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " редовно работят за нормализиране на връзките със Скопие и излаз от задънената улица, в която влезе евроинтеграцията на района, тъй че би трябвало френското председателство да мине през Народното събрание.

Борисов: Вие сте готините!

Малко след коментара на Петков водачът на ГЕРБ Бойко Борисов направи ново изказване, в което още веднъж се зарече депутатите му да поддържат повдигането на ветото.

" Ние всички сме уверени европейци и знаем, че това е най-правилно. Спрете с обвиняванията кой е нерешителен, одобрявам, че ние сме страхливи. Нека Природен парк да влязат, те да дадат предлагането и триумфът да е техен. Наредете на своята партия - тя да е водеща, ние ще я подкрепим. Услуга ви вършим, а не капан ", сподели той.

По думите му, в случай че не се стигне до решение за повдигане на ветото, Петков ще се окаже " съдружник на Митрофанова и на Путин на Балканите ".

" Вие сте смелите, вие сте готините, вкарайте го в зала и ще оберете аплодисментите на целия Европейски Съюз ", сподели той.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сподели, че " в случай че през днешния ден външната комисия свика съвещание, разиска и гласоподава тези планове за решения, ние на следващия ден ще бъдем в пленарната зала, с цел да защитим нашия план и да гласуваме ".

Източник: mediapool.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg