В парламента в момента правят пълни глупости. Има ли значение

...
В парламента в момента правят пълни глупости. Има ли значение
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Заплатата се дава за свършена работа, тя не е социална политика

В Народното събрание сега вършат цялостни нелепости. Има ли значение какъв е влакът, който се е качил на една линия, а насреща идва различен трен, няма кой да ги спре? Впечатляващи са лъжите на хората, които спекулират по тази тематика. Така разяснява тематиката с минималната работна заплата някогашният заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред NOVA NEWS.
 
" Нищо от това, което приказват синдикатите и левите политици, не е правилно. Трябва да има явен механизъм на договаряне. Ако се фиксира минималната работна заплата към междинната заплата, това значи да има процикличност. От икономическа позиция, това е нездравословно – в тези времена това води до поддръжка на инфлацията. Минималната работна заплата е част от междинната работна заплата, и по този начин се влиза в един кръг на непрекъснато повдигане ", счита той.
 
Той е безапелационен, че работната заплата е приход за свършена работа, а не въпрос на обществена политика. " Няма го районния аспект – в случай че това се случи на централно равнище, отвън София и два три града, минималната работна заплата може да бъде равна на междинната работна заплата в тези области. Тоест, няма значение какво си приключил, дали си се специализирал или си работил по специалността си. Заради политически флиртове вършим ужасно доста проблеми с това ", сподели още Дацов.
 
Според него не е правилно, че трудът не е оценен в България: " Има няколко измерители за цената на труда. Заплатата не е измерител. Колкото платиш на един труд, това е цената. Основният измерител е делът на труда в Брутният вътрешен продукт. Синдикатите претендираха, че това е невисок, само че в последните години мина междинния за Европа като отношение към Брутният вътрешен продукт. Това значи, че към този момент имаме проблем със безценен труд, а не с на ниска цена ".
 
" Има ли причина в тази конюнктура приходите да са се вдигнали съразмерно с инфлацията? Пазарът на труда е толкоз затегнат, че бизнесът компенсира едно към едно инфлацията ", счита още той.
 
" Някои партии осъзнават, че вършат нелепости. Трябва това да се блокира като механизъм. Те се увлякоха в своя популизъм, отиват прекомерно надалеч. Следващата година ще следим този конфликт в стопанската система и ще платим цената – тя се назовава инфлация. Ние помпаме инфлацията ", добави още той.
 
  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР