В парламента на РСМ до 18.00 часа българско време, нямаше

...
В парламента на РСМ до 18.00 часа българско време, нямаше
Коментари Харесай

Липсата на кворум спасява Зоран Заев от сваляне

В Народното събрание на РСМ до 18.00 часа българско време, нямаше нужния кворум за започване на дебата за гласоподаване на съмнение на кабинета на премиера Зоран Заев.

В пленарната зала участват единствено 60 депутати. За да стартира съвещанието, са нужни най-малко 61 народни представители. В последния миг един от подписалите се под настояването за гласоподаване на избор на съмнение, депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи не се яви на дебата. Той написа в личния си профил в обществените мрежи, че няма да взе участие в дебата, " тъй като е получил мощни сигнали от стратегическите сътрудници Съединени американски щати и Европейски Съюз, посредством посредничеството на върховен посланик, че през месец декември има огромна възможност РСМ да получи дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз ".

В залата не участва и ръководителят на Народното събрание Талат Джафери. Заседанието се управлява от Фадил Зендели, който на няколко пъти даде отмора.

В пленарната зала участват и двама народни представители, които са облечени със скафандри, тъй като са позитивни на ковид.

В коридорите на Събранието са и депутатите от парламентарното болшинство, само че те не влизат в пленарната зала и не се записват. Ако до среднощ няма гласоподаване на вота на съмнение, тогава настояването ще се смята за провалено.

В края на предходната седмица водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски сподели лист с имената на 61 народни представители, които са се подписали под настояването за гласоподаване на избор на съмнение. Мицкоски сподели, че в " страната има ново парламентарно болшинство ".

След неуспеха на локалните избори на 31 октомври Зоран Заев заяви, че подава оставка от поста министър председател и водач на ръководещия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Преди два дни обаче на съвещание на управлението на партията бе взето решение оставките да бъдат отсрочени за неопределен срок.

В негова отбрана застана и президентът Стево Пендаровски, който сподели, че " решението на Заев е неправилно ". " Не може да подаваш оставка, единствено тъй като си изгубил локалните избори ", сподели Пендаровски.

В момента в македонския парламент върви следващата отмора в очакване да се събере нужния кворум за осъществяване на вота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР