В парламента имахме индикации, че нашите партньори от ИТН гласуват

...
В парламента имахме индикации, че нашите партньори от ИТН гласуват
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Борбата с корупционния модел на ГЕРБ е наш основен приоритет

В Народното събрание имахме индикации, че нашите сътрудници от Има Такъв Народ гласоподават избрани решения дружно с представители на опозицията

„ В Народното събрание имахме индикации от две седмици, в които виждахме по какъв начин нашите сътрудници от Има Такъв Народ гласоподават избрани решения и законопроекти дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи, Възраждане. “ Това сподели ръководителят на Комисията по обучение и просвета в Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в ефира на БНР.

„Примерно в просветителната комисия, чийто ръководител съм аз имахме озадачаващ образец за взаимен законопроект за смяна на параграф, който касае средствата за висшите учебни заведения. Всички бяхме наясно, че идната седмица с актуализация това щеше да бъде направено, и по този начин се случи. Въпреки това група народни представители от Има Такъв Народ внесоха проектозакон за смяна на този член. По мнението на множеството адвокати – противоконституционно, тъй като това е единственият закон в страната, който може да бъде внасян в Народното събрание от Министерски съвет, а не от народни представители. Тоест, това бяха знаци, които ни даваха да разберем, че нещо се случва “, добави ръководителят на просветителната комисия в Народното събрание.

По думите й в целия този интервал на ръководство, а и преди този момент по време на съставянето на кабинета от социалистическата партия са се държали извънредно разумно, поредно рационално, толерантно и умерено. „ Такива сме и в този момент. Ние в парламентарната група не сме очаквали чак такова внезапно държание, с цел да подхващаме някакви дейности, а и сме уверени, че първичните дейности сигурно би трябвало да дойдат от мандатоносителя “, съобщи Анастасова във връзка с създалата се обстановка с напускането на един от съдружните сътрудници.

Тя разяснява, че Македония и Истанбулската спогодба остават червени линии за Българска социалистическа партия, а алената линия срещу изпращането на оръжия за Украйна се е появила в следствие, тъй като спора не го е имало по време на основаване на съдружното съглашение.

„ Ние сме в тази коалиция главно заради обстоятелството, че всички 4 партии се обединихме към това корупционния модел на ръководство в страната да бъде преборен и би следвало това да е съществена цел за всички в обединението. И в случай че ние тръгнем към диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи ще значи да отстъпим от нашите червени линии. От последните 12 години ръководство всичко е пропито с тези връзки и зависимости, борбата против това е тежка и тя не може да приключи за няколко месеца или даже за година “, безапелационна бе Анастасова за правилата и аргументите, заради които социалистите вземат участие в ръководството на България и добави, че въпросните промени могат да се случат посредством смяна в законодателството.

„ В момента имаме един приоритет и това е приемане актуализацията на бюджета и в следствие законодателство, с цел да можем да получим средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Ако не мине актуализацията на бюджета това ще бъде самобитен избор на съмнение към държавното управление “, добави тя за идната актуализация.

Анастасова разгласи, че ще бъде бламиране на бюджета от страна на Има Такъв Народ, в случай че те поддържат единствено обществените ограничения и не гласоподават за останалата част. „ За да има пари за измененията в ДОО и НЗОК е належащо бюджета да бъде подсилен изцяло, а не отчасти и всичко останало би означавало една игра от страна на сътрудниците “, добави ръководителят на просветителната комисия в Народното събрание.

Народният представител от Българска социалистическа партия има вяра, че бюджетът ще бъде подсилен на първо четене и по-късно сред първо и второ четене ще стартира извиването на ръце. „ Но няма значение по какъв начин ще се гласоподава на първо четене, в случай че не се поддържа на второ. Това значи, че дали ще има предварителни избори или ще пристигна служебно държавно управление имайки неприет бюджет нещата ще са тежки, тъй като даже и да пристигна длъжностен кабинет той ще ръководи при същата тази липса на пари “, добави тя.

Според депутатът от левицата при преформатиране на силите в Народното събрание няма по какъв начин “Възраждане ” да седнат на една маса и да поддържат държавно управление дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ В последна сметка това са си техни решения. Иначе като машинален общ брой гласовете ще им стигнат. Но в политиката даже и когато става дума за спешни решения би трябвало да има морал “, изясни Анастасова.

В умозаключение тя изрази вяра за отговорно държание от политическите сили и още един път акцентира, че за Българска социалистическа партия са доста значими обществените ограничения в тази актуализация. „ Ние сме си дали сметка влизайки в тази обединението. В историята ни сме губили от участията си във властта. И в този момент понасяме негативи, само че тъкмо с това потвърждаваме, че сме виновна партия. Ако ноември не беше основан кабинетът, страната щеше да е без бюджет. Виждаме и тежката геополитическа конюнктура, в която работи държавното управление. Българска социалистическа партия е партия, която доста пъти е взела участие в ръководството, била е и в съпротива, само че в тази обстановка считам, че постъпихме изцяло отговорно, довърши Анастасова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР