В Парка за мечки в Белица всички животни вече са

...
В Парка за мечки в Белица всички животни вече са
Коментари Харесай

Мечките в Белица се събудиха от зимен сън

В Парка за мечки в Белица всички животни към този момент са будни. Единственото леговище от подобен вид у нас отваря порти за гости на 10 април.

Една по една мечките усещат пролетта и напущат бърлогите. По-голямата част от животните въпреки всичко поспаха през късата зима. Някои обаче даже не легнаха, а избраха да се радват на снега.

„ Тази година единствено трима от жителите не заспаха зимен сън - това са Рику и Теди, двамата най-млади жители, и Станди, който предходната година беше изместен на ново място ", изясни ръководителят на гледачите Калина Вълчинкова. Тя си изяснява феномена с топлото време, което объркало цикъла на животните. Миналата зима мечките спали по-дълго, спомня си Калина.

Поне 2 седмици мечоците ще бъдат сънени. Зимната заспалост ги е направила мързеливи, само че ароматът на пролетта бързо ще ги разсъни. Най-енергични са тези, които са пропуснали зимния си сън.

В първите седмици след пробуждането са на специфична зелена диета. Похапват най-вече зеленчуци, кореноплодни растения, ядки и риба. В дивата природа това е моментът, в който животните се хранят единствено със зелени растения и каквото още намерят след зимния сезон, изяснява ни Вълчинкова.

Всички 18 мечоци ще преминат и обичайния профилактичен обзор. През месец май в Белица се чака интернационален екип лекари. Ветеринари от България и Германия ще извършат разнообразни действия - от зъболекарски процедури до инспекция на общото положение на мечките.

На 10 април Паркът за мечки ще отвори порти и живописните скатове на Рила ще оживеят. Белица, в покрайнините на която се намира избавителният център, е насочна точка към прелестите на Рила. Само на няколко километра от планинското градче намираме една перла, закътана надълбоко в пролома на Белишка река. Отвисоко каскадата „ Казаните " в действителност дава отговор на името си. Водопадите се вливат един в различен, нижат се около високите скални зъбери, рисувайки един от многото неповторими пейзажи в полите на Рила планина.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР