В парк-дворец "Врана" бяха представени историческите албуми "Александър Първи -

...
В парк-дворец "Врана" бяха представени историческите албуми "Александър Първи -
Коментари Харесай

В парк-дворец Врана представиха историческите албуми за Александър I

В парк-дворец "Врана " бяха показани историческите албуми "Александър Първи - князът на Нова България " и "Кратка история на сръбско-българската война ". Техен съставител е доктор Тошо Пейков. Това оповестиха от формалната страница на Симеон Сакскобургготски, който пък персонално е дал своите упътвания на създателя.

”Когато всички и най-много сантиментално настроените българи търсят да прочетат трогателна история, няма потребност да отиват доста надалеч по непознати земи. Достатъчно е да прочетат разтърсващата житейска история на Княз Александър I “. Двете издания излизат по случай 141 година от възшествието на принц Александър декор Батенберг на Престола на Българските Царе ", съобщи доктор Пейков.

Поздравления към създателя на албумите сервираха Цветан Томчев и проф. Андрей Пантев. Говориха още Адрианополският свещеник Евлогий – свещеник на Рилския манастир, проф. Иван Първев от СУ, лекар Александър Въчков.

Цветан Томчев поздрави доктор Тошо Пейков за усърдната работа и за положителните фотографии в изданията.

В изявлението си проф. Андрей Пантев посочи:

„ По времето на Александър I се оказа, че България може да сътвори за малко време своите пощи, телеграфи, учители и войска, от която през 1885 година всички балкански страни имаха почит. Не можем да кажем, че България е била преуспяваща и най-динамично разрастващата се страна на Балканите и в това време да не споделяме кой е бил президентът. Това не е подмазвачество и раболепство, това е жест към историческата канава и стойност на претърпяното от нашите прародители “.

На представянето участваха доста историци, екипът, работил по издаването им, някогашни депутати от Национална движение „Симеон Втори".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР