В Париж днес започва процесът срещу 20 души, обвинени за ...

В Париж днес започва процесът срещу 20 души, обвинени за

В Париж започва процесът срещу обвинените за атентатите от 13 ноември 2015 г.

В Париж през днешния ден стартира процесът против 20 души, упрекнати за ролята им в атентатите от 13 ноември 2015 година във френската столица, за които отговорност пое "Ислямска страна " и които лишиха живота на 130 души и раниха стотици, съобщи Асошиейтед прес. Съдебните съвещания стартират в голяма, особено предопределена правосъдна зала.

Извършителите на офанзивите бяха деветима. В рамките на няколко часа вечерта на 13 ноември те нападнаха региона на националния стадион в предградието Сен Дени, концертната зала Батаклан, заведения за хранене и кафенета. От причинителите оцеля единствено един - Салах Абдеслам. Той е измежду подсъдимите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това бяха най-кървавите терористични актове във Франция след Втората международна война. "Ислямска страна " е виновна и за офанзивите в Брюксел, осъществени няколко месеца по-късно и лишили живота на 32 души.

Днес в правосъдната зала от 20-те обвинени ще участват единствено 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се считат за мъртви, а шестият е в неопределеност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, в случай че бъдат приети за отговорни за съучастничество в нападенията.

Само Салах Абдеслам е упрекнат в ликвидиране. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан пояс с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше хванат.

Процесът е най-големият в историята на Франция. След тъжителите има близо 1 800 жертви на офанзивата, включително оживели и фамилиите на убитите. Те и обвинените са представлявани от 330 юристи. Заради това се наложи построяването на специфична съвременна правосъдна зала. Тя бе издигната в датиращата от 13-и век правосъдна палата на Париж, където са били съдени Мария-Антоанета и Емил Зола. Новата правосъдна зала може да събере до 550 души, в нея има също по този начин големи екрани и 12 камери. За първи път за жертвите на нападенията ще има сигурна аудиовръзка, с цел да слушат правосъдните съвещания от вкъщи си, в случай че изискат. Стримийнгът ще е обаче с 30-минутно забавяне от първичния час.

Процесът би трябвало да продължи девет месеца. Настоящия месец ще бъде отдаден на показване на доказателствата, събрани от полицията и патолозите. През октомври ще приказват жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като да вземем за пример някогашният държавен глава Франсоа Оланд, както и родственици на нападателите. От януари до март 2022 година ще бъдат разпитвани обвинените. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април специалистите ще показват психическа оценка на обвинените. Заключителните причини ще бъдат показани през май, като в края на същия месец се чака присъдата.

Мерките за сигурност към правосъдната палата по време на правосъдните съвещания включват разединение на близките улици даже за пешеходен трафик и за паркиране. Съдебната палата се намира на остров в р. Сена. Трафикът и паркирането около крайбрежията на реката също ще бъде блокиран по време на съвещанията. Ще има разнообразни места за влизане на другите страни по делото. Те ще бъдат претърсвани на доста пропускателни пунктове в самата постройка. Съдебните съвещания ще стартират всеки ден в 12,30 ч.

Нито едно от съвещанията няма да бъде предавано по малкия екран, само че те ще бъдат записвани с архивна цел. Записите няма да са налични за необятната общност. Видеозаписите са противозаконни във френските съдилища и са били разрешавани единствено при няколко случая с историческа значителност. В предишното са били записвани процеси против нацистки представители, против руандийски представители, забъркани в геноцида в Руанда, и против фигури, свързани с диктатурата на Пиночет в Чили.

Последно записи е имало предходната година по време на процеса против атентатите от януари 2015 година в Париж против редакцията на "Шарли ебдо " и еврейски супермаркет в Париж. Настоящото дело ще е 13-то, което ще се записва.

Източник: investor.bg