В Париж днес започна делото срещу 13 мъже и една

...
В Париж днес започна делото срещу 13 мъже и една
Коментари Харесай

Започна делото срещу 14 души, подпомогнали нападенията в Париж преди 5 г.

В Париж през днешния ден стартира делото против 13 мъже и една жена за нападенията от януари 2015 година против редакцията на сатиричното издание " Шарли ебдо " и еврейски супермаркет във френската столица, белязали началото на вълна от ислямистко принуждение в Европа, предадоха международните организации.

Седемнадесет души и всичките трима нападатели починаха по време на траялите три дни офанзиви през януари преди пет години. Подсъдимите по делото са упрекнати, че са купили оръжие и коли, употребявани от нападателите, или са подкрепили с логистиката на офанзивата. Повечето от обвинените споделят, че са мислели, че оказват помощ на скрит план за нормално нахлуване. Трима от подсъдимите, в това число и единствената упрекната жена, ще бъдат съдени задочно, откакто отпътуваха в зоните на спор, с цел да се причислят към Ислямска страна.

При нападенията преди пет години първо братята Шериф и Саид Куаши откриха огън на 7 януари в редакцията на " Шарли ебдо " и убиха 12 души, а след това избягаха. Те твърдяха, че правят нападението от името на Ал Каида. Два дни по-късно Амеди Кулибали нападна еврейски супермаркет, като умъртви четирима заложници в името на Ислямска страна. През това време братя Куаши нахлуха в печатница отвън френската столица. И тримата нападатели бяха убити същия ден при двойна полицейска интервенция, протекла едновременно.

Същата година през ноември десетина ислямисти нападнаха заведения за хранене и питейни заведения и концертна зала в Париж и убиха 130 души, напомня АП.

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли да осъди решението на сатиричния седмичник " Шарли ебдо " да разгласява още веднъж карикатурите на пророка Мохамед, които трансфораха изданието в цел за джихадисти, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР