В паниката около ковид пандемията млади и стари се тъпчат

...
В паниката около ковид пандемията млади и стари се тъпчат
Коментари Харесай

Тъпченето с имуностимуланти е бомба със закъснител

В суматохата към коронавирус пандемията млади и остарели се тъпчат с имуностимуланти. Идеята е, че използването им ще поддържа имунитета ни във върхова форма. Така той ще може да даде отпор на инфекциите, вирусите и бактериите. А и през зимата, наред с COVID-19, върлуват грип и още куп вируси. Добрите планове обаче постоянно основават големи опасности за здравето ни.

Затова и експертите с паника регистрират сегашния взрив на използването на имуностимулиращи артикули. Според тях в множеството случаи хората употребяват добавки за повишение на имунитета, без действително да има потребност от тях. За тази порочна процедура в обществото обаче принос имат и общопрактикуващите лекари и педиатрите, отбелязва доктор Мария Ивановска, която е теоретичен откривател към научноизследователския институт на МУ - Пловдив и основен помощник в университета. Тя е и доктор специализант по клинична имунология в Университетската болница „ Св. Георги “ - Пловдив. Тази година е определена за притежател на влиятелната премия „ Питагор “ и е отличена за приноса си като млад академик.



Като експерт в региона си тя е безапелационна, че използването на имуностимуланти

може да се окаже извънредно нездравословна за организма, когато той няма потребност от тях.

В такива случаи свръхактивирането на имунната система може да докара до отключване на автоимунни болести като лупус, артрити и други. Затова съгласно доктор Ивановска приложението на разнообразни артикули от този вид би трябвало да се случва единствено след осъществяване на специфични проучвания, които да потвърдят възможна нужда за това. Такива проби са: флоуцитометрията (имунофенотизпизация на Т, Б, естествени кафези убийци- NK клетки), проучването на хуморален имунитет (ИгА, ИгМ, ИгГ, ИгЕ), проучването на комплементни фракции (C1, C3, C4 и др.), фагоцитоза (NBT тест) и други Д-р Ивановска изяснява, че всички тези проучвания се вършат след взимане на венозна кръв. За резултатите съществуват референтни граници, съответстващи на възрастта, като стойностите наложително се поясняват от клиничен имунолог. Важна е и фамилната анамнеза, и статусът на пациента.

Изброените проби могат да потвърдят съществуването на имунни дефицити, които

дефинират потребност от изкуствено укрепване на имунната отбрана на организма.

По този мотив доктор Ивановска прецизира, че понятието имуностимуланти е директно обвързвано с имунотерапията и имуномодулацията. Според научното определение имунотерапията е цялост от способи за обезпечаване на характерен неестествен въздържан или деен имунитет за повлияване и промяна на патогенетични имунни механизми в развиването на инфекциозните и неинфекциозните болести.



Имуномодулацията пък е метод за повлияване на нарушаванията в имунната система. В този смисъл имуномодулаторите са субстанции с инхибиращ или активиращ резултат върху другите звена на имунната система. Д-р Ивановска прецизира, че съгласно резултата върху имунната система имуномодулаторите се разделят на имуностимулатори и имуносупресори. Имуностимулаторите са субстанции, които покачват непълноценния хуморален или клетъчен имунен отговор до физиологичната норма. От друга страна, имуномодулаторите могат да се разделят на такива от натурален и неестествен генезис.

Лекарствените артикули с натурален генезис могат да са такива с скотски генезис (като да вземем за пример имуновенина) или с бактериален („ Респивакс “, „ Дентавакс “, „ Уростим “ и др.). Друг техен вид са растителните алкалоиди. От другата страна стоят синтетичните артикули, към които спадат „ Изопринозин “, както и производните на инозин и т.н.). За продуктите на растителна основа доктор Ивановска изяснява, че още веднъж могат да имат същата роля като лекарствените, т.е. да са имуномодулатори. Към тази група

спадат доста от познатите ни като имена билки - женшен, ехинацея, котешки нокът, прополис

и други антиоксиданти като витамините А, Ц, Е, витамин Д3, коензим Q, както и микроелементите цинк, магнезий, селен и други

За прополиса, който доста от нас познават като наличен артикул на пазара, доктор Ивановска споделя, че е потвърден имуностимулатор. Той може да се употребява в друга лекарствена форма, само че не предлага потреблението му, без да е направена предварителна консултация и проучвания при клиничен имунолог. Обяснява, че това се постанова, защото всяко едно вещество с имуномодулиращ резултат може да докара до свръхактивиране или под напрежение имунитет, което, от своя страна, води до активиране на Б-клетките, допустима продукция на автоантитела и отключване на автоимунно заболяване. Това най-често се случва при хора, които имат в фамилията си родственици с автоимунни болести.

Поради тази причина имунологът счита, че при потвърдени нарушавания в имунната система, след консултация с клиничен имунолог, се предлага потребление единствено на регистрирани лекарствени артикули. Използването на чайчета или добавки, които не са минали нужната инспекция и не са регистрирани като лекарствени артикули, може да навреди на имунната система и да докара до нежелани странични резултати, безапелационна е доктор Ивановска.

В този смисъл, с цел да подсигуряваме положителната форма на имунната си система, тя

предлага да заложим на здравословна и уравновесена диета,

вместо да посягаме към домашните чудодейни отвари. „ Може да сме спокойни единствено в случай че се храним здравословно, с разнообразна храна, богата на фибри и без трансаминази. Практикуването на спорт и успокоение в средата, в която живеем и работим, е ключ към положителната имунна отбрана “, акцентира експертът.

Д-р Ивановска поучава в никакъв случай да не се одобряват лекарствени или растителни артикули без авансово проучване и консултация със експерт. Това е от изключително значение при децата, при които в последните години следим взрив в потребление на добавки за повишение на имунитета, без да има индикации за нужда от тях. Затова тя моли родителите да следят децата си дали боледуват постоянно. Съветва ги да се ориентират към експерт, в случай че малчуганите са били диагностицирани с шест или повече отита през последната година или две и повече пневмонии. Необходимостта от хоспитализация или приложение на венозен антибиотик също може да е причина да се потърси мнение на експерт. В този случай родителите могат да се извърнат към педиатър, който да ги насочи към клиничен имунолог. По този метод ще се създадат всички нужни проучвания според от възрастта на детето и чак тогава то ще се лекува, в случай че е нужно.

Д-р Ивановска поучава родителите да не изпадат в суматоха от леките вирусни или бактериални инфекции. Тя прецизира, че за детето е напълно обикновено да боледува, когато посещава ясли, градина или учебно заведение, заради незряла имунна система. Обяснява, че през всеки месец от развиването си детето получава нови съставни елементи на имунната си система и с възрастта ще израсне тези положения, с цел да получи добра и функционираща имунна система.

Може да си докараме цитокинова стихия при коронавирус



Имуностимуланти се взимат, когато сме здрави. Ако към този момент сме инфектирани с ковид, тяхната приложимост основава огромни опасности. Тогава коронавирус инфекцията протича с изключително активиране на имунната система и това може да докара до цитокинова стихия. Това предизвестява постоянно имунологът акад. Богдан Петрунов, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

" Така че това, което би трябвало да вършим, е, когато сме здрави, да пием витамин D, витамин С, това е мелатонин, селен, цинк, те са мощни антиоксиданти, ускоряват битката против нападателните кислородни молекули, които са токсични. Това са му давали на Доналд Тръмп и в композиция с ремдесивир и с изкуствено основани в лаборатория антитела, които са ориентирани към вируса, това е бъдещето на цялото лекуване на ковид “, споделя акад. Петрунов.

Имуностимулаторите от бактериален темперамент, а не от растителен имат най-хубав резултат, тъй като ускоряват нашия натурален имунитет, който природата ни е дала, акцентира още ученият.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР