В пандемията от коронавирус все още не е отговорено на

...
В пандемията от коронавирус все още не е отговорено на
Коментари Харесай

Проф. Козовски: К-19 е изкуствено създаден, но е изпуснат неволно и скоро ще изчезне

В пандемията от ковид към момента не е отговорено на доста значими въпроси - и учени, и лекари, и специалисти дават разнопосочни сигнали. Покрай всичко обаче международните фармацевтични компании към този момент са подготвени с имунизациите.

Трябва ли да се имунизираме и да преодолеем недоверието, има ли проблеми за плода по време на бременност. По тези и други въпроси беседва с уважавания проф. Иван Козовски.


- Във втората вълна на пандемията от COVID-19 сме, а към този момент се появиха и прогнози за трета, че и четвърта вълна. Какво мислите вие, проф. Козовски, за тази пандемия?
- Пандемиите не са оригиналност за света. Особено стомашно-чревните. Достатъчно е да напомня след Първата международна война така наречен черна чума, от която умират милиони хора, по-късно има други инфекции, с цел да стигнем до настоящия ковид. Друго ме интересува - дали това е дело на човешка ръка и на човешки мозък, или не е.

- И до какъв извод стигнахте?
- Смятам, че COVID-19 е дело на човешка ръка и на човешки мозък. Макар че всички учени, всички лекари, които мислят като мен, мощно се надяваме това да не е правилно. Казвам това, тъй като към този момент не намирам друго пояснение след всички тези месеци на рецесия, които изживяхме. С ръка на сърцето ви споделям - не желая това да се окаже истина.

- Между другото, първият прочут академик, който обществено разгласи такава теза и то още при започване на пандемията, бе французинът проф. Люк Монтание. От тогава мнозина споделят, че това са конспирации.
- Интересното е, че към този момент, въпреки и по-плахо, само че известни специалисти си разрешават да споделят, че COVID-19 е биологично оръжие или, че е основан в лаборатория. Сигурно знаете, че и шефът на „ Пирогов “ проф. Балтов го сподели по малкия екран, преди него това съобщи и известният наш кардиолог проф. Младен Григоров. Между другото той сподели това пред вас и уважавания от мен вестник „ Труд “.

- Бихте ли споделили за какво и вие стигнахте до този извод за лабораторно основан вирус?
- Първо ще ви споделя за един случай преди много години. Като студент в Хумболтовия университет в Източна Германия - беше някъде през 1963-64 година, трябваше да преживея една доста страшна зараза там. Тя пристигна от храна от Китай - бяха импортирани тестени произведения и от тях пламна тежката зараза с чревни бактерии.

Заразените бяха хиляди, имаше и смъртни случаи. Тогава ние - студентите, отидохме да оказваме помощ в болничното заведение, тъй като се оказа, че няма задоволително фрагменти. Инфекцията беше потвърдена.

Друг е въпросът дали това е било направено преднамерено, по този начин и не се разбра, тъй като беше потулено. Сега става същото - вижте по какъв начин сегашните студенти по медицина се включиха да оказват помощ в лечебните заведения. Мисля си, че инфекцията, че вирусът е изтърван не преднамерено, а без да желаят от някоя лаборатория. Съжалявам, само че това е моето мнение, като виждам целия този безпорядък към COVID-19. Главата ми не го побира...

- Погледнете бъркотията, през която минават всички учени от международна големина - към момента няма отговор на доста въпроси, да не кажа на множеството... Какво смятате, че в този момент е най-важното, което би трябвало да знаем?
- Първо желая да кажа, че не съм склонен с тезата на уважавания от мен обществен психолог проф. Петър Иванов, че една трета от заболелите развиват и страдат от психологично разстройство. Също не съм склонен и с тези, които настояват, че дамата от Сандански, която умъртви децата си, го е направила поради това, че е била болна от ковид. Там аргументите са други.

- Добре, само че към този момент бе обявено за няколко случая на самоубийство, след заболяване от Коронавирус, единствено преди дни един човек избяга от отделението и се хвърли след това от висок етаж...
- Да, в действителност има такива случаи, само че те не са толкоз доста. Голяма виновност имат и медиите - освен у нас, само че и по света. Погледнете какво става - малките екрани от заран до вечер приказват ужасяващи неща, натъртват най-много на това какъв брой са умряли, по какъв начин ни чака надали не апокалипсис, в случай че не съблюдаваме ограниченията, заливат ни отрицателни вести с антирекорди, а позитивното къде отиде?

Нима не се случва нищо хубаво в нашата страна? Този стрес, на който са подложени всички, е отблъскващ. Психичните разстройства у хората не се дължат единствено на коронавирусната зараза. Страхът у хората в действителност може да докара до самоубийство, само че мащабите считам за пресилени. Нужна е положителна глътка въздух, хората имат потребност от нея. И както виждам и слушам, те всеобщо към този момент не гледат телевизия, с изключение на кино и спортни канали.

- Допълнителният стрес идва освен от медиите, само че и от държавното управление и Щаба, които приказват единствено за страховити върхове. Сплашването не нанася ли непоправими следи и вреди у хората с по-лабилна душeвност?
- Да, права сте. Непрекъснатото говорене какъв брой ужасно е всичко идва допълнително и в действителност може да има неприятни последици. Заплахите с трети и четвърти етап на коронакризата считам за нездравословни и нереални.

Моето мнение на доктор с дългогодишна процедура е, че втората вълна ще е последната и следващата година след март месец нещата ще стартират да затихнат. А до лятото всичко към този момент ще върви към привършване, т.е. ще бъде в естествени граници. И есента се надявам мощно да се върнем към предходния метод на живот.

- Учените се сплотяват към тезата, че за последните 70 години нито едно събитие не е нанесло такива вреди на човечеството, като коронакризата. Съгласен ли сте?
- Не съм доста сигурен към това. Имало е няколко пандемии в света. Имаше и други, преди даже беше време, в което нямаше антибиотици. Според мен, тази пандемия се преувеличава.

В България живеят към 6,5 милиона, годишно умират към 110 000 души, а ражданията са към този момент под 60 000. Ако има всеобща неуравновесеност, до каква степен ще стигнем... Чух една експертка от Национален статистически институт, която предвижда, че смъртността тази година ще стигне 120-125 000. Така че бих коментирал, когато забележим бройките в края на годината. Въпросът е какво би трябвало да се направи.

Мерките, които здравното министерство взима, считам за верни. Важното в този момент е да дойдат имунизациите и те да бъдат всеобщо приложени. Разбира се, належащо е и да се съблюдават ограниченията, които всички знаем - маски, отдалеченост и стерилизация.

- Много хора в България не имат вяра във вируса, само че огромна част са и срещу имунизирането. Какво мислите за популяризираните теории, че имунизацията ще повреди органите, ще спре плодовитостта, ще навреди на мозъка, ще ни чипират и какво ли не още?
- Това съгласно мен са конспирации и не може да е правилно. Ваксините са нещо, което е потвърдило резултата си. Такива приказки не ги одобрявам. Да, не отхвърлям, че някой път имунизацията може да докара до затруднение, до странични резултати, само че сходни случаи в действителност са доста редки. Може да има някаква комплицираност, само че отново дублирам, това е извънредно рядко.

- А може ли една ваксина за нещо толкоз неразбираемо, каквото е този вирус, да бъде основана толкоз бързо, даже няма и година, а към този момент няколко компании имат съвсем подготвен артикул, минал през тествания - ето в Западна Европа от края на този месец щели да стартират имунизациите?
- Да, има ваксини отвред - и от Русия, и от Америка, и от Германия, Англия, Китай оповестяват, че имат подготвен артикул. Склонен съм да имам вяра, че това е по този начин. Все отново това са уважавани учени и компании и целият техен теоретичен капацитет работеше от самото начало без да стопира. Да, изцяло е допустимо тези ваксини да са факт.

Вярно е, че слагането на ваксина е непринуден акт и никой принудително не може да бъде принуден. Но в случай че ме попитат за съвет, бих им споделил, че е добре да си сложат ваксина. Ваксинирайте се, благи хора! Ваксинирайте се, ваксинирайте се! Ако би трябвало, бих го споделил още доста пъти. Защото това е единственият метод да се предпазите от тези компликации - от най-млада до най-стара възраст. Аз имам вяра във имунизациите и не съм антиваксър.

- Какво смятате, че би трябвало да направи държавното управление и здравното министерство най-много?
- Трябва да създадат най-бързо съответен проект за имунизирането. Вече стана ясно какво са създали другите страни - Гърция, Германия и други Не би трябвало да се бавим, тъй като след 2-3 седмици имунизациите би трябвало да дойдат и у нас. Трябва да се отделят и държавни пари за безплатната имунизация.

- Отделните компании и страни обаче започнаха да се надцакват - имам поради в цената на имунизациите. Това сигурно прави усещане на хората и те по тази причина са много мнителни за имунизацията. Играта на фармацевтичните компании не е положителен сигнал...
- О-оо, тук в действителност има игра с цената от страна на Биг Фарма. Реномираните компании би трябвало да са водещи за имунизациите, които ще изберат нашите хора. Но една молба имам - дано парите за тях не са толкоз, не са на сляпо дадени и политкоректно, както направихме за американските самолети - изтребители.

- Изборът на ваксини, които страната ни ще закупи, има политически привкус - ще закупим от тези, които ни кажат от Европейски Съюз. Но в обществените мрежи се появиха и доста мнения, в които упрекват политиците ни, че щом желаят да се имунизираме, дано да има от всички потвърдили своята успеваемост - и дават образец с съветската ваксина, която първа бе записана и към този момент има много положителни мнения за нея.
- Смятам, че държавното управление в действителност би трябвало да закупи от имунизациите, които са на реномирани компании, само че и на съветската - тя е основана от доста съществени учени. Китайската също не е за подценяване. Хората би трябвало да имат право на избор. Това е моето мнение. Цената също играе роля. Аз имам вяра на реномираните компании.

- Вие персонално бихте ли си поставили ваксина?
- Да, естествено. Нека да дойдат имунизациите и безусловно ще се имунизирам, тъй като считам, че имам още време да поживея (смее се). Искам обаче да споделя и друго - считам, че държавното управление прекалява с рестриктивните ограничения. Някои са потребни, само че някои - не. Те самите хора от ръководството са уплашени и това се вижда.

Предстоят и избори и те постоянно бъркат. Много е значимо и друго - съгласно мен, политици и известни лица би трябвало да дадат образец и да се имунизират обществено, имам поради пред медиите, с цел да може хората да повярват във имунизациите. Българите се нуждаят от доверие, както и от религия в сигурността им. Затова би трябвало да бъде даден образец за хората.

- Спорът към PCR-тестовете продължава. Някои лаборатории направиха милиони. Как ви се коства цената на тези проби?
- Цената на PCR-тестовете в действителност е висока, само че в случай че ме питате мен - те трябваше да са безвъзмездни или на доста по-ниска цена за хората. Парите трябваше да бъдат обезпечени от страната. Като се има поради, че най-вече страдат пенсионерите и децата... Възрастните хора са най-обременени от вторична зараза, най-често е бронхопневмонията.

- Вашите сътрудници - медиците, са на първа линия, мнозина от тях са инфектирани, някои от тях изгубиха борбата с този вирус...
- Знаете ли, в България има над 300 лечебни заведения, а това е ужасно и би трябвало да се вземат ограничения. Не може да има толкоз доста лечебни заведения и те не престават да порастват. Колко доста от сътрудниците напуснаха България, по тази причина в този момент употребяват и студентите в здравните заведения.

Трябва съществено да се обмисли и бързо да се вземат ограничения за увеличение на заплатите на лекарите и медицинските сестри. И нещо, което не търпи отсрочване - считам, че всички здравни служащи би трябвало да се имунизират.

- Вие сте почитан акушер-гинеколог. Бременност и раждане по време на пандемия - какво мислите? Какво се случва с родените деца?
- Много сложен въпрос ми задавате. Всички сътрудници мислят по този въпрос, въпреки обществено доста да не приказват по него. Защото тук става въпрос за плода и съответните последствия при заболяване. Колкото и да не ми се желае да го кажа, бих посъветвал двойките да отсрочат малко през тези месеци бъдеща бременност. Тази година не е време за раждане.

Е, в случай че се случи, би трябвало да се вземат съответните ограничения, би трябвало по-специално отношение. Този вирус е чужд, виждате какво става. По-добре няколко месеца дамите да изчакат, да се имунизират и да мислят тогава за деца. Това обаче се отнася и за мъжете, тъй като COVID-19 може да повреди спермата на мъжа.

Това е тежка вирусна зараза и при този, който я изкара по-тежко, може да бъде повредена спермата. Казвам го съществено и то се отнася за боледувалите, не за здравите.

- Светът има ли сили да се оправи с това предизвикателство, професоре?
- Разбира се. Убеден съм, че ще се оправи, както е било и с доста други провокации. Както с черната чума, с другите епидемии - ще победи животът, а не гибелта. Пак ще кажа, че следващата година март до лятото обстановката ще бъде овладяна. Тогава ще схвана и дали съм бил прав.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР