В пандемичната обстановка и през последните 18 месеца се намираме

...
В пандемичната обстановка и през последните 18 месеца се намираме
Коментари Харесай

Атанас Пеканов пред Money.bg: Очаква се през пролетта инфлацията да се упокои

В пандемичната конюнктура и през последните 18 месеца се намираме в странна обстановка. В България третото тримесечие нормално се води от летния туризъм и икономическата интензивност през лятото. Наблюдаваме не доста висок напредък, само че другите стопански системи се движат към естествената си икономическа интензивност. У нас през лятото имаше по-либерални ограничения и възобновяване няма по какъв начин да се случи, защото и предишния летен сезон беше естествен.

Такова е обяснението на вицепремиера Атанас Пеканов за растежа на българската стопанска система през последното тримесечие, споделено за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Припомняме, че по публични данни той възлиза на 0.4% и най-ниският в Европейски Съюз. По думите му възобновяване у нас се е случило през второто тримесечие на тази година, когато имаме съвсем рекорден напредък от съвсем 10 % за тримесечието.

Инфлацията

Има няколко аргументи за инфлацията която е в международен мащаб. " Развитието сферата на енергетиката, където има доста съществено повишаване, възвръщането на икономическата интензивност и спомагателните парични тласъци. През пролетта, когато енергийните цени се успокоят, двата съществени фактора за инфлацията ще се махнат. А паричната политика към този момент дава сигнали, че следва стягане ", разяснява той.

По думите му институциите би трябвало да реагират деликатно и не би трябвало при първите сигнали за нараснала инфлация да се махат всички тласъци.

" Това, което се чува като сигнали от ЕЦБ е, че инфлацията надвишава упованията, само че това не би трябвало да се задържи, тъй като два от трите съществени фактора за нея, би трябвало да се махнат ", съобщи Пеканов.

" По отношение на многогодишната финансова рамка ние ще получим средства от два инструмента. Единият е проектът за възобновяване и резистентност, а другият оперативните стратегии. 11 милиарда евро ще получим от оперативните стратегии. "

Според Пеканов преди две-три години е позволена неточност, когато София не беше извадена като обособен административен район. Това прави целия Югозападен район условен богат и съгласно политиките получава по-малко пари.

" Споразумението, което направихме с Европейска комисия е София да получи по-малко средства, по този начин както е концепцията на кохезионната политика ".

Преговори текат по Плана за възобновяване и резистентност. Парите, които ще идват по тази линия, зависят от резултатите. Реформите, заложени в проекта ще доведат до дългогодишен напредък, съобщи той.

Ядрената енергетика и позицията на България

Страната ни поддържа нуклеарната сила. " Това е чиста сила и България има опция да се развива в тази посока, даже в националния проект на за енергетиката и климата през 2019 година е заложено България би трябвало да е построила нови нуклеарни мощности ", съобщи той.

Общо Данък добавена стойност в Европейски Съюз

Често се фокусираме върху това, само че по-важно са разпоредбите, преди да се вкара сходно нещо. " Трябва да се направи данъчна хармонизация, с цел да не загубим от това. Приемането на единна ставка за мултинационалните компании е верен метод, тъй като те в монета съумяват да платят съвсем 0%. ", даде образец той.

Въвеждането на еврото

Според него индикативната дата за въвеждане на еврото е реалистична цел. " Това е решение, което бъдещето постоянни държавно управление би трябвало да вземе. Проблем може да бъде качеството на институциите. Там би трябвало да се направи доста повече. Позитивите от въвеждането са повече от негативите, само че има терзание измежду жителите. За да се одобри еврото, би трябвало да се разиска, дискутира и изясни на жителите какви ще са позитивите ", съобщи той.

Основният плюс ще е засилен надзор на финансовата система. Това ускорява доверието в страната ни, може да увеличи лихвените проценти.

" Трябва да сме сигурни, че хората в по-рисковите групи няма да бъдат наранени. Често компаниите може да преизчислят погрешно цените и това би трябвало да се вземе поради като риск ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР