В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист

...
В пълен ход е операцията по издирването на българския алпинист
Коментари Харесай

Следа в издирването на Боян Петров

В цялостен ход е интервенцията по издирването на българския планинар Боян Петров, който изчезна безследно по време на нанагорнище на връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Тази заран в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са изхвърчали два хеликоптера с екип от по двама водачи, двама спасители и механик.

Двата избавителни хеликоптера са летели два пъти през днешния ден. Екипите са забелязали недоверчив обект, само че не са съумели да проведат интервенция с въжета поради неприятното време, заяви за Дарик Йодеш Санкота от " Симрик Еър ". По думите му шерпите, които се придвижват по земя, се чака да доближат до лагер 2 скоро и до палатката на Боян Петров. След това ще изпратят спомагателна информация.

Въздушният избавителен екип се връща в Катманду, с цел да заседава и да вземе решение по какъв начин да продължи акцията, като ще бъде подготвен да се върне в региона на Шиша Пангма незабавно, щом се наложи.

Ето какво още сподели Санкота пред Дарик: " Ситуацията с времето е следната: тази заран опитахме два пъти да летим. По време на полета забелязахме недоверчив обект, само че не успяхме да спуснем никого с въже. Сега времето се утежнява и се прибираме към Непал. Там избавителният екип ще заседава и ще реши по какъв начин да се действа по-нататък ".

" Заради неприятното време не можахме да проведем интервенцията с въжета, нито да кацнем някъде наоколо. А и приказваме единствено за видян недоверчив обект. Добрата вест е, че наземният екип напредва към Лагер 2. От тях ще разберем каква е обстановката там. На базата на тази информация, откакто хеликоптерите кацнат в Катманду, в границите на няколко часа ще се знае каква е съответната обстановка и ще се вземе решение какво да се прави след това. Екипът дава най-хубавото от себе си. Да стискаме палци! ", прикани Йодеш Санкота.

Спасителите споделят, че времето през днешния ден е малко по-благоприятно от през вчерашния ден, макар, че и през днешния ден има вятър. В екипа по избавителната задача е българинът Кирил Петков, който е заминавал дружно с татко си, с цел да оказват помощ с координацията сред държавните управления, оповестява в. " Труд ".

Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи. Усилията им не престават. Разрешителното за полет на непалските вертолети е до на следващия ден 13 май. Българското посолство в Китай е поискало удължение. За първи път Китай позволява на територията си непалски хеликоптери.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР