В отворено писмо родители от Гражданско обединение“Да запазим училището като

...
В отворено писмо родители от Гражданско обединение“Да запазим училището като
Коментари Харесай

Родители с отворено писмо в защита на присъственото обучение

 В отворено писмо родители от Гражданско обединяване

“Да запазим учебното заведение като средище за децата " упорстват за присъствена форма на образование, научи Varna24.bg

Публикуваме текста на писмото без редакторска интервенция: 

" Ние сме общественост от родители, учители, академични преподаватели, учени и жители, които считат, че в изискванията на пандемия от COVID-19 българската страна редовно подценява и омаловажава потребностите на децата и жертва техните ползи.

С това Отворено писмо настояваме за незабавна и взаимна реакция на ръководените от Вас институции, която да сложи като съществена цел запазването на присъственото образование в идната образователна година и да набележи ограничения за ограничение на здравните опасности за учители и възпитаници по време на присъственото образование.

На 18. август 2021 година се организира чуване на Министъра на образованието и науката (МОН) в Народното събрание.

В рамките на разискването в подробност бяха прегледани въпроси по отношение на проекта за осъществяване на образователната година в подтекста на зараза от COVID-19 и съгласно Плана за ръководство на пандемията, създаден от Министерството на здравеопазването (МЗ). МОН планува четири разнообразни сюжета за работа, които би следвало да приоритизират присъственото образование, съобразявайки най-хубавия интерес на децата.

Изключително обезпокоени сме от дефицитите в този проект и от прогнозата той въобще да не бъде наведен в осъществяване.

При настоящия ритъм на разпространяване на болестта към 15-ти септември 2021 година страната, или най-малко по-голямата част от нея, ще бъде в тъмночервената зона съгласно критериите, избрани от Министерство на здравеопазването. Това значи, че образователната година или изобщо няма да стартира присъствено, или образованието от разстояние в електронна среда ще бъде въведено директно след началото ѝ за по-голямата част от учениците.

Ние няма да приемем това.

Като осъзнаваме, че българското общество е надълбоко разграничено във вижданията си доколко и какви ограничения за ограничение на COVID-19 да се ползват, ние считаме, че децата към този момент поеха несъразмерна тежест през миналите 18 месеца.

Настояваме обезпечаването на дълготрайно присъствено образование да бъде сложено като главен приоритет при ръководство на епидемиологичната конюнктура у нас. Основните ни претекстове да желаеме това са следните:

1. Локални изследвания на неправителствени организации и детски психолози откриват, че децата у нас към този момент търпят тежки последствия върху психологичното си здраве и развиване в резултат на продължителната изолираност - депресивни положения, нараснала експанзия, намалена централизация, незаинтересованост.

2. Специалисти сигнализират за характерна десоциализация при деца, както и за “пандемия от екранна взаимозависимост ".

3. Педиатричната общественост от месеци се пробва да притегли вниманието ни върху отрицателните резултати от продължителното застояване върху физическото здраве на децата - понижен дихателен размер, недоразвити бели дробове, повредено зрение, гръбначни изкривявания.

4. Все повече деца изпадат в риск от отпадане от обучение. Други губят способността си да пишат на ръка, да предават наличие със лични думи или да вземат решение проблеми в група, поради спецификите на образованието от разстояние в електронна среда.

5. Онлайн образованието лимитира художественото мислене на децата и тяхното въображение, което се подтиква, когато децата се виждат и беседват онлайн. Това свежда до най-малко от своя страна способността за основаване и разбиране на текстове, надлежно за четене на книги – още веднъж основни умения за детското израстване.

6. Онлайн образованието унищожава часовете по другите типове изкуства – музика и изобразяване. Познаваме деца от музикални учебни заведения, които се отхвърлиха да свирят на инструмент поради това, че две години не можеха да се срещат с учащите ги учители онлайн.

7. Всички огромни интернационалните организации, имащи пълномощия по проблемите на пандемията от COVID-19, взеха отношение по въпроса за затваряне на учебните заведения, като ясно указаха на държавните управления да обезпечат оптимално нескончаем присъствен образователен развой.

Декларираме готовността си да дискутираме с всички ангажирани институции и специалисти градивно и доброжелателно изискванията, при които ще се обезпечи присъствен образователен развой. Настояваме това да се реализира незабавно - броени дни остават до 15-ти септември.

При продължаваща липса на реакция на нашите претенции ще останем с убеждението, че бъдещето на децата още веднъж се подценява.

Няма да имаме различен избор, с изключение на да предприемем протестни дейности ", се показва в писмото.

Позицията е изпратена до Председателя на 46-ото Народно заседание, Министър-председателя, Президента и Омбудсмана на Република България с копие до 

Председателите на парламентарни групи в 46-ото Народно заседание, Комисията по опазване на здравето, Комисията по обучение и просвета, Комисията по жалбите и петициите на жителите и взаимоотношение с гражданското общество, Министъра на опазването на здравето, Министъра на образованието и науката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР