В отворено писмо от Председателя на Българската асоциация на професионалистите

...
В отворено писмо от Председателя на Българската асоциация на професионалистите
Коментари Харесай

Медици от Варна готвят протести, ето какво искат!

В отворено писмо от Председателя на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, БАПЗГ, госпожа Милка Василева до институциите се показва, че членовете на сдружението готвят митинг и ефикасна стачка, която е допустимо да сковава здравната система, в случай че настояването им не бъде задоволено. 
Те упорстват ръководещите да дават задоволително средства за дейностите по здравни грижи за идната 2018 година, с цел да не обричат сестрите на бедност и да ги задържат в България. 
"Настояваме стартовото заплащане на здравните експерти да бъде равно на три минимални работни заплати за страната, да се вкара диференцирано възнаграждение за труда ни и да се одобряват ясни стандарти за активността ни ", се показва в писмо до медиите. 
Ето и неговото наличие:
Повече от 10 години управлението на Българската асоциация на експертите по здравни грижи предизвестява за задълбочаващата се тежка финансова и кадрова обстановка в българското опазване на здравето. От началото на здравната промяна повече от 15 000 експерти по здравни грижи напуснаха България. 
В същото време за оптималното действие на здравеопазната ни система са нужни още 35 000 експерти - медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти. Повече от 80% от приключилите студенти в направление " Здравни грижи " няма да упражняват специалността си заради мизерно възнаграждение, неподходящи условия на труд, пренебрежение и прояви на принуждение при осъществяване на служебния дълг, произволи от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено осъществяване на здравните грижи, по този начин нужни на българското общество.
Повече по този начин не може!
Високата ни подготовка би трябвало да бъде уважавана и почтено оценена!
Не можем повече да работим за мизерно възнаграждение!
Не одобряваме пренебрежителното отношение към нашите специалности!
Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и даже на 3 места!
Ние сме пълноправни членове на медицинския екип и осъзнаваме своята отговорност!
Не ни поставяйте пред алтернативата да работим в България или да напуснем специалността, която обичаме!
Сега опазването на здравето ни е изправено пред редица провокации и ние се нуждаем от поддръжката на цялото общество, с цел да получават хората висококвалифицирани здравни грижи.
Сега, когато се взема решение бюджетът на Република България ние заявяваме своите съществени претенции, с цел да ни има, с цел да се усъвършенстваме и българските жители обезпечено да получават безвредни и качествени здравни услуги.

Не желаеме да застрашаваме националната сигурност,
заради невъзможността да упражняваме специалностите си.
За да се избави най-многобройното съсловие в системата на опазването на здравето и да не се пречупи гръбнакът й, ние настояваме за:
1. Осигуряване на стартова заплата, равна на 3 минимални заплати за страната.
2. Диференцирано възнаграждение на труда ни, съгласно добитата подготовка.
3. Приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти по отношение на броя на пациентите в лечебните заведения, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и учебни заведения, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където поставяме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.
4. Осигуряване на условия за присъединяване в наложителните форми на продължаващо образование - обезпечен отпуск и финансиране.
5. Създаване на благоприятни условия за повишение на публичния авторитет на специалностите ни и привличане на повече младежи към тях.
Дълго време чакахме обещани дейности за смяна! Получихме откъслечни решения, без ясна тактика за възстановяване на обществения и професионалния ни статус. Буря от неодобрение залива нашите структури и напрежението неизбежно ще се развихри в обективни митинги.

Уважаеми дами и господа,
Ние Ви уведомяваме за решението си да отстояваме правата си, с цел да останем в България. Ако и в този момент не се плануват задоволително финансови средства за дейностите по здравни грижи, ние ще организираме Национален митинг. Последната ни реакция ще е Национална стачка, която ще сковава системата на опазване на здравето.
Очакваме Вашите мъдри и национално виновни решения!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР