В отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев министърът на

...
В отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев министърът на
Коментари Харесай

Рашков: Депутат от ГЕРБ с COVID-19 е участвал в пресконференция и съдебни заседания, прокуратурата го игнорира

В отворено писмо до основния прокурор Иван Гешев министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков пита за какво прокуратурата не е поискала снемане на имунитета на народен представител от ГЕРБ, който е взел участие в обществени мероприятия до момента в който е бил с COVID-19.

От упоменатите в писмото букви излиза наяве, че депутатът е Бранимир Николаев Балачев от Варна, който е депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

В писмото на Рашков се споделя, че в края на февруари и началото на март Министерство на вътрешните работи сезира основния прокурор и Софийска градска прокуратура за преценка да стартира ли следствие за нарушение на противоепидемичните ограничения, което в изискванията на пандемия се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв..

В писмото се показва, че на 26 януари Балачев е диагностициран с COVID-19 и РЗИ – Варна го е сложила под 10-дневна изолираност за лекуване в домашни условия до 04.02.2022 година, за което е известен. На идващия ден в Първо РПУ - Варна е подаден лист от РЗИ с карантинирани лица, измежду които и националният представител.

При инспекция, обаче, е открито, че до момента в който е бил в карантина той е взел участие като юрист в няколко правосъдни съвещания и е участвал на конференция на народни представители от Политическа партия ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

На правосъдно съвещание на 01.02.2022 година националният представител категорично е декларирал: „ аз бях болен от Ковид до вчера”, което е записано в протокола, показва още Рашков. В същото време, два дни по-късно - на 3 февруари, той не се е явил на правосъдно съвещание като в молба до съда е показал като уважителна причина „ влошено здравословно състояние” и е приложил лабораторно проучване с позитивен тест за COVID-19.

" Очевидно прокурорите са приели, че е осъществено закононарушение по член 355, алинея 2 Наказателен кодекс, само че са прекратили преписката на 28.03.2022 година на съображение член 24, алинея 1, т. 1 Наказателно-процесуален кодекс, като са оценили действието за малозначително (чл. 9, алинея 2 НК). Те са пренебрегнали съществени условия, рефлектиращи върху публичната заплаха на действието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво. Превръщайки се в „ защитници” на господин Б., те са приравнили многократните и демонстративни нарушавания на карантината като,,инцидентна проява”. Затова,,услужливо “ не разясняват, че господин Б. се е явил на седем правосъдни заседания; премълчават, че на 31.01. е взел участие в пресконференция; пренебрегнали са инспекцията на ОДМВР и изпратените им материали. Ако тези обстоятелства бяха разисквани, изводът за малозначителност на действието би бил неосъществим. ", написа Рашков в отвореното писмо.

Според него, с цел да обосноват непременно липса на социална заплаха, прокурорите са приели, че с нарушение на закона националният представител от ГЕРБ е преследвал „ общественополезната цел “ - да не се отсрочват и бавят правосъдните каузи, а „ негативното засягане на публичните връзки с това действие е очевидно нищожно “, не оправдава наказателна принуда, а дейностите му са „ в интерес на правораздаването “!

" Повече от ясно е, че:
- многократното нарушение на предписанията за изолираност от заразоносител не е държание в интерес на правораздаването, още по-малко на обществото, и е отвън обсега на член 9, алинея 2 Наказателен кодекс (явна незначителна социална опасност);
- на обществени места господин Б. е сложил в риск от заразяване депутати, жители, чиновници, магистрати, юристи, участниците в правосъдни каузи, публицисти. Изводът за липса на нездравословни последствия опонира на закона, тъй като по член 355 Наказателен кодекс е инкриминирано нарушаването на правила, ограничения и други, свързани с пандемия със смъртни случаи;
- аргументът, че при пандемия „ общественополезната цел” не е обвързвана със опазване на здравето и живота на жителите от болест със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е явно преднамерен, опонира на здравия разсъдък, логиката и закона;
- личността и характеристичните данни на господин Б. са бонифицирани за сметка на доста по-висши човешки богатства –живота и здравето на хората, които са съществени права и обект на засилена отбрана (чл. 28 и чл.52, ал.3 КРБ). ", се споделя още в писмото.

Бойко Рашков припомня, че при появяването на COVID-19 и инкриминирането на нарушаването на противоепидемичните ограничения, основният прокурор Иван Гешев обществено е заявил, че това ще бъде негов приоритет.

" В несъгласие със декларираното от Вас господин Гешев, прокуратурата прояви неоправдана приемливост към извършител на разпоредбите за карантиниране. " - заключава Бойко Рашков.

Той припомня че през 2020 година за закононарушения по член 355 Наказателен кодекс са постановени 1000 правосъдни акта, от които: 389 неоправдателни и 11 оправдателни присъди; 346 съглашения. По 7 каузи е наложено дейно, а по 146 - условно отнемане от независимост на подсъдими, да вземем за пример: лице на 41 година е наказано на 3 месеца отнемане от независимост и санкция от 10 000 лв. за нарушение на карантината, като пазарувал от хранителен магазин в с. Христо Даново; районният съд (РС) - Варна е осъдил лице на 3 месеца условно отнемане от независимост за нарушение на карантината, като бил открит също в магазин.

Смъртоносната заплаха на болестта е причина в интервала 31.03.2020г. – 31.03.2022г. Министерство на вътрешните работи да извърши 1 707 274 инспекции дали лица с наставления от Регионална здравна ревизия (РЗИ) съблюдават наложителната изолираност или карантина, и да се образуват 4885 досъдебни производства
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР