В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие

...
В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание прие
Коментари Харесай

На първо четене: Намалиха ДДС за ресторанти и книги

В отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов  Народното събрание одобри на първо четене понижаване на ставката на налога върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 година За гласоподаваха 107 народни представители от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", един бе срещу, а 68 се въздържаха.
Предвиждат се и ваучери за почивки за медици, служители на реда и чиновници на първа линия в борбата с ковид в държавни бази. Предстои в идващите седмици измененията да бъдат гласувани дефинитивно в пленарната зала.
Против диференцирана ставка за налога са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство даже стигна до такава степен да каже, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18%.
Проектът на Движение за права и свободи за понижаване на Данък добавена стойност за места за настаняване и за храни и фармацевтични артикули за деца също от 20 на 9% бе отритнат на първо четене, само че депутатът Йордан Цонев разгласи, че ще има прецизиране на предложенията, касаещи храни и фармацевтични артикули за деца и настоя за поддръжка за второ четене. Той даде обещание поддръжка на ГЕРБ за техния законопроект при окончателното гласоподаване.
Останалите законопроекти - на Вътрешна македонска революционна организация и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на Българска социалистическа партия - за по-нисък Данък добавена стойност за храни и медикаменти, както и на " Воля " - за фитнес центровете и спортните зали бяха отхвърлени.
Разисквания
По време на четенето на отчетите, председателката Цвета Караянчева направи няколко забележки на народни представители, задето не носят защитни маски. " Намерете на господин Мирчев една маска, тъй като виждам, че няма ", обърна се тя към аления народен представител Стоян Мирчев.
, макар експертното мнение на Министерството на финансите срещу намаляването на ставката.
От Българска социалистическа партия на няколко пъти показаха неодобрение от отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и приканиха да бъде поканен в Народното събрание, а ръководителят му Цвета Караянчева съобщи, че не може да участва поради авансово поети задължения. " Да не би да е подал оставка ", попита социалистът Филип Попов. В Народното събрание бе зам.-министър на финансите, само че социалистите на няколко пъти разясниха, че не е в зала. От залата отсъстваше и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
По време на дебатите се изказваха единствено депутати от Българска социалистическа партия, които подлагаха на критика ръководещите, че не пазят предложенията си. Социалистите желаеха съвещанието да прекъсне, до момента в който не дойдат изброените лица, в това число и министър председателят Бойко Борисов, само че болшинството отхвърли. Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски разгласи, че това е избор на съмнение към държавното управление. Той сподели, че министър председателят и Владислав Горанов се возят в джипа на премиера в Перник.
В отбрана на намаляването на ставката на Данък добавена стойност се изрече Александър Иванов от ГЕРБ, който разгласи, че мярката с понижаване на ставката е краткотрайна, само че има и друга - повдигане на осигуровките на работещите в бранша, с цел да бъдат предпазени те. Предложението е минималният застрахователен предел да е 800 лева
Основният спор бе сред ръководещите и Българска социалистическа партия - дали като краткотрайна мярката ще сработи или не, дали цените ще останат същите или не. Според водача на социалистите Корнелия Нинова методът, по който се държат хората от ГЕРБ във връзка с Данък добавена стойност, демонстрира, че неодобряват премиера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР