В отговор на засиления снеговалеж в множество региони на България,

...
В отговор на засиления снеговалеж в множество региони на България,
Коментари Харесай

Усложнена пътна обстановка у нас: Над 330 снегорини обработват пътищата

В отговор на засиления снеговалеж в голям брой райони на България, 337 снегопочистващи машини са мобилизирани за обработка на пътищата от републиканската пътна мрежа. Сред засегнатите области са Варна, Велико Търново, Враца , и голям брой други, в това число и регионите към проходите „ Предел “, „ Шипка “ и „ Републиката “.

Със засилените старания за снегопочистване , пътищата са оповестени за проходими при зимни условия. Въпреки това, Агенция „ Пътна инфраструктура “ настоятелно предлага на водачите да подхващат пътувания единствено при последна нужда. Шофьорите би трябвало да бъдат изключително деликатни, да карат със съобразена скорост, да съблюдават нужната отдалеченост и да заобикалят изпреварването на снегопочистващите машини.

Има въведени характерни ограничавания за тежкотоварни коли над 12 тонна в някои региони. Тези ограничавания са настоящи за път I-2 Русе – Разград – Шумен, път I-5 Русе – Велико Търново, както и прохода „ Предел “. Особено внимание би трябвало да се обърне на област Враца, където ограничаването важи от 5 часа на 20 януари до 17 часа на 21 януари.

Приоритет в снегопочистването се дава на автомагистралите, главните пътища и проходите, които свързват Северна и Южна България. За попречване на заледяванията, настилките се обработват с химически субстанции, сол и пясък. В случай на нужда, обособени прави могат да бъдат краткотрайно затваряни за обработка с инертни материали.

Гражданите и транспортните компании могат да получават настояща информация за пътната конюнктура на уеб страницата на АПИ – www.api.bg, или по телефон 0700 130 20. Ситуационен център работи на 24-часов режим за събиране и обобщаване на информация за положението по републиканските пътища.

Въпреки сложните метеорологични условия, напъните на пътноподдържащите органи и снегопочистващите екипи обезпечават сигурност и проходимост на пътищата . Важно е жителите да бъдат осведомени и да работят отговорно при пътешестване в зимни условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР