В отговор на забавените преговори за членство в ЕСЛидерите на

В отговор на забавените преговори за членство в ЕСЛидерите на ...

„Мини-Шенген“ създават в Скопие

В отговор на забавените преговори за членство в ЕС
Лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония, всичките страни кандидати за членство в ЕС се споразумяха за създаването на собствена зона за свободно пътуване и бизнес, на принципа на Шенгенското пространство, предаде “Файненшъл Таймс”.

В официално изявление от Скопие, където се очаква днес да бъде обявено ново тристранно партньорство, министър-председателят на РСМ Зоран Заев изрази разочарование, че “ЕС не изпълнява” обещанията си и настоя че страните от “балканската тройка” трябва да ускорят получаването на практически блага за своите граждани. Премиерът на Албания Еди Рама сравни действията на Брюксел с пиесата на Самюел Бекет “В очакване на Годо”, в която двама мъже водят серия абсурдни разговори, в очакване на човек, който така и не се появява.

“Мини-Шенгенската” балканска туристическа и бизнес зона, която трябва да бъде обявена днес, е основана на принципите на споразуменията на ЕС за свободното придвижване. Европейският съюз прие преди година и половина решение за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония, които бяха блокирани от България, заради неизяснени отношения между София и Скопие, припомнят международните наблюдатели.

Източник: trud.bg