В отговор на нападението от 7 октомври, извършено от бойци

...
В отговор на нападението от 7 октомври, извършено от бойци
Коментари Харесай

Израелският посланик в Москва: Твърденията за руско участие в атаката на Хамас са пълна глупост

В отговор на нападението от 7 октомври, осъществено от бойци на Хамас, израелската войска нанася удари по линията Газа и стартира сухопътна интервенция във вторник вечерта. В изявление за репортера на " Комерсант " Леонид Ганкин израелският дипломат в Москва Александър Бен Цви признава, че идната интервенция може да докара до огромен брой жертви, само че споделя, че израелската страна няма различен избор.

- Сравнявайки актуалните събития с експлоадирането на Войната на Йом Кипур през 1973 година, може да се каже, че Израел не е познавал сходни катаклизми от 50 години. Какви са приликите и разликите сред тези събития?

- Всъщност доста хора съпоставят тези събития. Те си наподобяват по това, че са били непредвидени и са имали доста тежки последствия. Разликата е, че Войната на Йом Кипур е война против две арабски армии. Тя е траяла три седмици и в нея са починали съвсем 3000 души, само че те са били най-вече бойци. Този път става дума за терористична офанзива, а починалите са най-вече цивилни - дами, деца, възрастни хора. Бяха убити цели фамилии. За един ден бяха убити повече от 1000 души, а 2800 бяха ранени. Бяха взети към 130 заложници. Не знаем какво се е случило с тях, дали са живи.

Самите бойци са разгласили доказателства за закононарушенията си в интернет. Застрелвали са хора от упор, изгаряли са ги в домовете им. На този ден в южната част на страната е имало фестивал, на който са били убити към 300 души. Терористите просто са обкръжили невъоръжени хора и са почнали да стрелят и да хвърлят гранати по тях. Сигурен съм, че в бъдеще ще научим и други ужасни детайлности.

- Лидерите на Хамас настояват, че задачата на интервенцията им е била да вземат заложници за по-нататъшна замяна...

- Да, това е нормална тактичност на Хамас. Спомняте ли си по какъв начин преди няколко години разменихме нашия боец Гелад Шалит за хиляда терористи? Но вземането на заложници не е било единствената или даже главната им цел.

- Каква беше главната им цел?

- Хамас в този случай се трансформира в инструмент в ръцете на външни сили - имам поради най-много Иран, на който не му харесва укрепването на връзките сред Израел и арабския свят, подписването на " Авраамовите съглашения ", които разрешиха на Израел да откри дипломатически връзки с ОАЕ, Бахрейн, Мароко, Судан. Беше обрисувано доближаване със Саудитска Арабия. Използвайки Хамас, външните сили се пробваха да спрат този развой.

- Възможна ли е директна иранска въоръжена интервенция в спора?

- Не мисля, че е по този начин. Иран постоянно е обичал да поема тежестта от другите. Той работи посредством своите по този начин наречени проксита - Хамас, Хизбула, Ислямски джихад. Да, Иран разполага с ракети, които могат да доближат израелска територия. Ние знаем това добре и знаем по какъв начин да се оправим с него. Така че е малко евентуално Иран да поеме някакъв риск.

- А по какъв начин можете да определите задачата на сухопътната интервенция, която стартира в Газа?

- Целите са две. Първо, да се унищожи изцяло терористичната инфраструктура на Хамас, с цел да се предотвратят бъдещи ракетни офанзиви против Израел и навлизане на наша територия. Трябва да накараме хората в Газа да схванат, че най-хубавият вид за тях е да живеят в мир и съдействие с Израел. В края на краищата, ние ги снабдихме с електричество и вода. Десетки хиляди хора от Газа са работили в Израел - и са изкарвали доста добър живот. Те биха желали да продължат да го вършат, само че Хамас унищожи мирния им живот. Втората цел на интервенцията беше да се освободят заложниците.

- Смятате ли, че с унищожаването на инфраструктурата на Хамас тероризмът може да бъде надвит? В края на краищата, той е като многоглав змей: в случай че отрежеш една глава, незабавно израстват две нови. От друга страна, една сухопътна интервенция би довела до доста жертви и от двете страни, в това число и от цивилното население на Газа...

- Има ли друго решение? Тероризмът не би трябвало да бъде побеждаван - точка. Той би трябвало да бъде погубен. Не знам дали може да бъде погубен в основата си. Но би трябвало да се положат всички старания за това, тъй като в случай че бъде оставен в настоящия си тип, в бъдеще ще бъде още по-лош и ще докара до още повече жертви. Накратко, единственото, което може да се направи в този момент, е военна интервенция.

- Може би никое друго време не е било толкоз богато на теории на конспирацията. Днес в обществените мрежи и някои медии се популяризират теории за вероятното присъединяване на Русия в случилото се в Израел. Те споделят, че това е в неин интерес - в този момент вниманието и ресурсите на Съединените щати ще бъдат пренасочени от Украйна към Близкия изток. Какво мислите за това?

- Това е цялостна нелепост. Първо, ние не имаме вяра, че Русия е забъркана в това под каквато и да е форма. Второ, тези, които считат, че Съединени американски щати ще би трябвало да пренасочат съществени запаси към Израел, доста бъркат. Да, Съединени американски щати са наш стратегически партньор; те са ни доставяли и ще продължат да ни доставят оръжия. Между другото, това се случва и в противоположната посока. В този смисъл нищо няма да се промени. И Русия схваща това. Така че горните изказвания в действителност са чиста проба тайни теории.

- Появяват се и други изказвания - че бойците на Хамас, които са нападнали Израел, са били въоръжени с оръжия, създадени в Западна Европа, които са им били доставени от Украйна...

- Не разполагаме с доказателства за тези изказвания - те идват от съветска страна. Русия има контакти с Хамас и може би тази информация е пристигнала от тях - би ни било забавно да знаем и това.

- Всъщност един от водачите на Хамас загатна за някакви договаряния с съветската страна и сподели, че става дума за заложници. Знаете ли нещо за това?

- Доколкото ни е известно, договарянията са свързани с обстоятелството, че измежду заложниците има хора с двойно съветско и израелско поданство. Очевидно става дума за тях.

- В момента Русия поема самодейност за поддържане на мира, като приканва за неотложно преустановяване на огъня и прекосяване към договаряния за изцяло споразумяване. Каква е позицията на Израел по този въпрос?

- Когато ми се приказва за договаряния, постоянно задавам два въпроса: с кого и защо? С Махмуд Абас (ръководител на Палестинската автономност на Западния бряг), който е признал съществуването на Израел? Или с Хамас, който не признава съществуването на Израел и прави всичко, с цел да ни унищожи? За какво би трябвало да приказваме с терористите?

И когато приказват за прекъсване на насилието, не помнят, че за един ден бяха убити хиляда души. Че обстрелът стартира от север. Лесно е да се желае нещо от нас, тъй като сме страна. Говорете с терористичните организации.

Инфо: " Коммерсантъ "

Превод: " Гласове "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР