В отговор на коментара на д-р Иванов, без да оспорвам

...
В отговор на коментара на д-р Иванов, без да оспорвам
Коментари Харесай

Няколко аргумента в полза на носенето на маски |

В отговор на коментара на доктор Иванов, без да оборвам качествата му на специалист-вирусолог, ще защитя носенето на маски като средство против разпространяването на вируса. Мнението ми е на учен-специалист, учител по физикохимия, разграничителни процеси, аерозоли и пречистване в Софийския университет, в университета в Кеймбридж и в университета Кралица Мери във Англия.

Посланието ми е просто: носете маски

Това разминаване на отзиви сред мен и доктор Иванов не е особено за нас двамата, а е по принцип сред медицински експерти и експерти по филтри. Позволете да обясня разликите ни с два образеца.

Медицинският експерт разчита на от дълго време стандартизирани и потвърдили се с времето проучвания на успеваемостта на маската в среда с висока централизация на вируси. Представете си стая с тежко болен, който кашля и киха. Във въздуха ще има толкоз доста вируси, че инцидентен клиент ще поема, да вземем за пример, 20 вируса на поемане.

Ако като клиент носите маска N95, това значи, че почти 95% от частиците с избран размер ще останат от другата страна на маската. Тоест, вместо 20 вируса на поемане, с маска на лицето ще поемате 5% от това количество или по вирус на поемане. Това нищо не е – и един вирус е задоволителен да ви болести. И фактически, доктор Иванов е прав, че всички проучвания в болнична стая и в пространства с високо текучество на заболели пациенти демонстрират ниска резултатност на маските. В болнична среда маската не е никакво решение. Затова се постанова лекари и родственици, които са в непрекъснат контакт с заболели с ковид да употребяват по-сериозни защитни ограничения.

Ползването на маски в обществена среда е друга история. Тук въпросът не е да се надвесим с маска на лицето над кашлящия пациент, с цел да проверим дали му е алено гърлото. Говорим за среда с невисок вирусен товар – в магазина, на натоварена улица, в учебно заведение, в рейса, където, в случай че има заболели, те надали кашлят без спиране и няма да наситят въздуха със същото количество вируси, както в болнична стая. В среда с невисок вирусен товар вирусът ще доближава белия ви дроб един път на 100 вдишвания, да вземем за пример. При 20 вдишвания на минута ще би трябвало да останете в магазина приблизително статистически пет минути с цел да се болестите.

Е, ето тук идва изгодата от маската

С маска с техническа характерност N95 ще се окаже, че вместо 100 вдишвания, ще трябват двадесет пъти повече, с цел да се разболеете (2000 вдишвания, 1 час в магазина). А в случай че всички в магазина, в това число болните, са съзнателни и носят маски, това ще докара до спомагателен позитивен резултат – през маската на болните ще минава единствено 1/20 от вирусите и концентрацията на вирус във въздуха ще падне двадесетократно.

Така вдишванията до сериозен риск от заболяване ще отидат на 40 000 и ще би трябвало да прекарате цяло денонощие в магазина, с цел да се болестите. Тази картина е мощно опростена, само че не е надалеч от метода по който един инженер ще проектира маска за изискванията на пандемия. Пък и не е надалеч от здравия разсъдък, не сте ли съгласни?

Д-р Иванов отбелязва, че няма следени изследвания за изгодата от маски навън. Това е правилно до 2019 година Причината е, че никой не се е интересувал от този въпрос преди коронавирусът да пристигна. Всички общоприети медицински проучвания до 2020 година изпитват маските в среда с висок вирусен товар, тъй като, най-малко до началото на пандемията, точно за такава среда технолозите са предвиждали да ги използваме тези маски. И не, не е добра концепция да наденете N95 и да влезете самоуверено при тежко болен.

Сега обаче използваме маските в радикално друга обстановка и среда с ниска централизация на вирус. Д-р Иванов енергично се кълне, че маските навън са “простотия ”, и аз го разбирам – един доктор би трябвало да разчита на здравната литература. Но аз, като експерт по филтри, без да желая да се заяждам и с цялостно почитание към мнението му, декларирам противоположното: маски с N95, в случай че се употребяват вярно (не като нашия министър председател – под носа), имат капацитета да понижат броя инфектирани в магазина и рейса четиристотин пъти.

В последните няколко месеца се появиха задоволителен брой проучвания от съществени учени по въпроса, които демонстрират забележителен резултат (напр. потърсете doi.org/10.1016/j.idm.2020.04.001 в Google). Трябва да се признае, че резултатите не са еднопосочни и че обзорите до този миг не намират изгодата от всеобщо носене на маски за безапелационно потвърдена, нито пък за безапелационно отречена (напр. doi.org/10.1136/bmj.m1435).

Проблемът е, че нямаме отработени общоприети процедури

за изпитване на маски в условия на пандемия. Почти несъмнено е, че в околните две години няма да успеем и да стандартизираме такива. Затова, този път ще се наложи лекарите, политиците и хората да се доверят на експертите по пречистване и аерозоли.

В умозаключение моят съвет е следвайте формалните рекомендации и носете маски. Не са го измислили от нашето Министерство на здравеопазването – това са преписани рекомендациите, които се употребяват в цяла Европа; убеждавам ви, че немските и британските управляващи вземат такива решения въз основата на писмен отчет от комисия от учени – лекари и технолози – с доводи, доста по-сериозни от тези, които аз ви представям.

Ще ида и по-далеч: в случай че нямате маска, увийте шал към лицето си. Плътен шал е с характерност към N60 за парченце с размер на вирус, или три пъти по-малък късмет да се болестите в среда с невисок вирусен товар. Ако увиете шала няколко пъти, може да постигнете резултат даже по-добър от хирургична маска. Можете елементарно да ревизирате дали има задоволителен резултат от филтър върху лицето ви и сами – дишането ви би трябвало да е леко затруднено при вярно слагане. За да работи този способ, обаче има условия. Всеки рационален човек би трябвало да е кадърен да реши какво ще се случи, в случай че, да вземем за пример, постави наобратно върху лицето си нечистата към този момент маска или шал. Налага се да сменяте маската и да перете шала след всяко носене.

Лекарите са прави и за още едно нещо – че миенето на ръце и спазването на отдалеченост е надалеч по-ефикасен способ от маските. Ако решите, че тъй като носите маска, може да не си измиете този път ръцете, то по никакъв начин не помагате на обществото и здравната ни система да премине през рецесията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР