В отговор на израелското нападение срещу консулския отдел на иранското

...
В отговор на израелското нападение срещу консулския отдел на иранското
Коментари Харесай

Иранското нападение над Израел в цифри

В отговор на израелското нахлуване против консулския отдел на иранското посолство в Дамаск Иран нанесе масирани удари с дронове и ракети по израелска територия. Досега не е обявено за израелски жертви. ТАСС събра главната информация за случая досега.

Обстоятелствата, свързани с офанзивите

- Иранската войска нападна израелска територия с безпилотни самолети и ракети. Източници на ABC считат, че в офанзивата са взели участие 400-500 дрона и към 150 ракети.

- Според телевизия Al Arabiya дроновете са били изстреляни от западните провинции на Иран, в това число Керманшах. Съобщава се също за дронове, изстреляни от хутите от Йемен, и за ракетен удар от основаната в Ливан Хизбула.

- Според телевизионния канал Sky News Arabia Иран е употребявал безпилотни самолети Shahed-238. Агенция IRNA, базирайки се на източници, също твърди, че са били изстреляни балистични ракети.

- Телевизионният канал ABC твърди, че цели на иранските удари ще бъдат единствено израелски военни обекти.

- Al Arabiya твърди, че американските и английските военни са свалили към 100 ирански безпилотни самолета. Освен това въздушни цели над Аман са били свалени от йорданските сили за противовъздушна защита.

- Иранската държавна осведомителна организация IRNA заяви, че иранските въоръжени сили са нанесли удар по военновъздушна база на израелските Военновъздушни сили в пустинята Негев с балистични ракети " Хайбар ". Според отчета на организацията базата е била съществено развалена. Говорителят на Израелските сили за защита Даниел Хагари съобщи, че обектът е претърпял минимални вреди.

- Все още не се оповестява за починали на територията на Израел.

- Израелски медици са оказали помощ на 31 души. Според израелската работа за незабавна здравна помощ Magen David Adom (Червеният щит на Давид) множеството от тях са се оплакали от мощен стрес или леки пострадвания, които са получили по пътя към безвредните зони.

Изявленията на Иран

- Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран удостовери, че е атакувал цели " на територията " на Израел в отговор на " многочислени закононарушения ", в това число израелско нахлуване против консулския отдел на иранското посолство в Дамаск.

- Иранският водач и нравствен лидер аятолах Али Хаменей написа в X (бивш Twitter), че " злият режим ще бъде осъден ".

- Иранското външно министерство съобщи, че ударите по Израел са били нанесени при самоотбрана " в отговор на повтаряща се военна експанзия ".

- Пост задачата на Иран в Организация на обединените нации посъветва Съединени американски щати да не се намесват в спора на ислямската република с Израел.

- Иранската осведомителна организация Фарс заяви, че Техеран може да нанесе удари по територията на Йордания, в случай че тя " се опита да се намеси ". Иранският министър на защитата Мохамед Реза Аштияни заплаши с " съдбоносен отговор " тези, които биха дали на Израел своя територия или въздушно пространство, с цел да нападна Ислямската република.

Действията на Израел

- Още вечерта на 13 април израелските управляващи оповестиха анулация на образователните занятия в образователните заведения и ограничиха броя на участниците в обществени прояви - на тях могат да участват не повече от хиляда души.

- Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи във видеоклип, оповестен от неговата канцелария малко преди иранския удар, че еврейската страна е подготвена за " всяко развиване на събитията " и ще " удари невъзмутимо и уверено " всеки, който я удари.

- Израел изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. То е планувано за 14 април.

Реакциите по света

- Западните страни се оповестиха в поддръжка на Израел. По-специално президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, след съвещания " с екипа си по национална сигурност " в Белия дом, увери еврейската страна в непоколебимата си поддръжка. Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел назова иранската офанзива " недопустимо нахлуване ".

- Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди иранската офанзива против Израел и прикани за неотложно преустановяване на военните дейности.

- Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира телефонен диалог с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Руската реакция

- Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации, съобщи, че ескалацията на спора може да докара до нова остра близкоизточна рецесия

Затваряне на въздушното пространство

- Израел и Ирак затвориха въздушното си пространство. Освен това някои самолетни компании вършат промени в разписанията си.

- Росавиация е забранила на самолетните компании да употребяват въздушното пространство на Израел, Йордания и Ирак, както и да правят полети до тези страни.

Пътят към ескалация

- На 1 април осведомителна организация САНА оповестява, че израелските военновъздушни сили са атакували постройка в Дамаск. При удара по консулския отдел на иранското посолство са починали няколко ирански военни. Израелската страна не разяснява публично случая.

- Техеран предизвести, че ще отговори на израелския удар. На 12 април американският вестник " Уолстрийт джърнъл " съобщи, че ответният удар може да бъде нанесен до ден-два.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР