В отговор на COVID-кризата ЕС трябва да създаде условия за

...
В отговор на COVID-кризата ЕС трябва да създаде условия за
Коментари Харесай

Емил Радев към комисар Рейндерс: Да помогнем на бизнеса с ускорена процедура при трансграничните търговски спорове

 В отговор на COVID-кризата Европейски Съюз би трябвало да сътвори условия за по-бързото споразумяване на трансгранични търговски разногласия в европейските съдилища. За това настоя от трибуната на Европейския парламент българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

В рамките на пленарната сесия в Брюксел той насочи въпрос към еврокомисаря по правораздаването Дидие Рейндерс по отношение на плануваните законодателни начинания на Комисията, с които да се ускорят производствата.

Европейският парламент неведнъж е призовавал Европейската комисия да предприеме нужните за задачата ограничения. Емил Радев даде образец с две резолюции на Екологичен потенциал. Първата – от 2017 година, по която той самият е бил докладчик, съдържа оферти за основаването на общи минимални стандарти за гражданското произвеждане в Европейски Съюз, а втората – от 2018 година, е с рекомендации към Европейска комисия за основаване на условия за ускорено споразумяване на търговски разногласия.

" Дълго чакахме Европейската комисия да вземе поради тези две рекомендации и да излезе с съответни законодателни оферти. Крайно време е гражданското правораздаване да стане приоритет изключително в този момент, когато от това зависи и по какъв начин ще отговорим на рецесията с COVID-19 “, безапелационен бе Емил Радев.

" Икономическият климат, основан от пандемията, неизбежно ще окаже мощен напън върху системата на гражданското правораздаване и в кратковременен, и в средносрочен проект. Тези опасения се основават на прогнозите, че икономическият спад ще докара до растеж на гражданските разногласия. Тенденцията е предстояща, защото беше следена и след ограничението на кредитирането в следствие от рецесията през 2008 година Реален е рискът, вместо да способства за икономическото възобновяване, капиталът да остане блокиран в правосъдни каузи. Следователно бързината, с която тези случаи се вземат решение, е значим фактор за сполучливото превъзмогване на рецесията и, несъмнено, съществено предизвикателство за системата на гражданското правораздаване в държавите-членки ", разяснява българският евродепутат.  

Той акцентира, че със законодателно предложение по двете значими резолюции на Екологичен потенциал ще се способства за модернизирането на трансграничните цивилен производства, за постигането на идентични условия на конкуренция за предприятията и най-много за дребните и междинни предприятия, за повишение на икономическия напредък посредством ефикасни и ефикасни правосъдни системи. Според Радев с улеснение на достъпа до правораздаване ще бъде подкрепено икономическото възобновяване, а това има голямо значение в интервала след пандемията, която постави своя отпечатък върху редица сфери.

Комисар Рейндерс съобщи, че Комисията споделя задачите на Европарламента и се ангажира да продължи положителното съдействие с него за по-ефикасни, осъвременени и по-евтини трансгранични цивилен производства. Като последваща стъпка той уточни подготвяните за края на годината законодателни актове за дигитализацията на трансграничното правно съдействие в областта на гражданските и наказателните производства. Според еврокомисаря самодейността ще улесни достъпа до правораздаване, защото ще даде опция на европейските сдружения и жители да подават искове и да наблюдават тяхното развиване онлайн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР