В отдалечените джунгли на Индонезия са открити нови видове орангутани,

...
В отдалечените джунгли на Индонезия са открити нови видове орангутани,
Коментари Харесай

Нов вид орангутан е най-застрашеното животно на планетата


В отдалечените джунгли на Индонезия са открити нови типове орангутани, които незабавно станаха и най-застрашените маймуни в света, оповестиха откриватели.

"Това е първата информация за нов тип маймуни за към 100 години", сподели за Агенция Франс Прес Иън Сингълтън, съавтор на проучването и шеф на програмата за запазване на орангутаните в Суматра.

Видът, наименуван "Tapanuli orangutan", живее в гората Батанг Тору на остров Суматра и наброява общо към 800 индивида, което го прави най-застрашената огромна маймуна в света.

Външният тип на орангутана Тапанули е непосредствен до неговия борнейски родственик, с канелена четина и "изпъкнал мустак", съгласно резултатите, оповестени в списание Current Biology. Структурата на черепа и костите му е малко по-различна от тази на околните типове, както и държанието.

Учените считат, че всички орангутани имат общ предходник, само че са почнали да се отклоняват в разнообразни типове преди към 3,4 милиона години.

"Орангутаните от Батанг Тору наподобяват директни потомци на първите орангутани, които са мигрирали от континенталната Азия", сподели съавторът Александър Нейтър от Цюрихския университет.

Авторите на проучването обявиха, че ограниченията за запазване би трябвало незабавно да бъдат приложени.

"Орангутаните се възпроизвеждат извънредно постепенно и в случай че повече от 1% от популацията се губи годишно, това ще ги тласне към изчезване", написа Серж Уич, професор в университета "Джон Мурс" в Ливърпул.

Изчислено е, че популацията на орангутаните на Суматра са малко под 15 000, а към 54 000 орангутани населяват Борнео. Изсичането на горите и бързото разгръщане на насажденията от палмово масло са упреквани за унищожаването на техните местообитания в джунглата. Приматите са и постоянно нападани от месните, които гледат на тях като вредители или ги продават за домашни любимци. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР